Haberler

Kadınların Yöresel Kıyafet Tutkusu Terzilerin Yüzünü Güldürüyor

Yılmaz Kazandıoğlu - Teknolojiye yenik düşen ve birçok yerde giderek yok olan terzilik mesleği, Hakkari'de kadınların özel günlerdeki tek tercihi olan yöresel kıyafetler sayesinde ayakta kalıyor.

Yılmaz Kazandıoğlu - Teknolojiye yenik düşen ve birçok yerde giderek yok olan terzilik mesleği, Hakkari'de kadınların özel günlerdeki tek tercihi olan yöresel kıyafetler sayesinde ayakta kalıyor.

Hakkari ve çevresinde düğün, nişan, sünnet gibi özel günlerde dikkati çeken farklı renk ve desendeki iki parçadan oluşan yöresel kıyafetler, hemen her kadının giysi dolabında yer alıyor.

Elbisenin alttaki parçası, uzun etekli, uzun kollu ve tek renkten, üste giyilen ve "fistan" adı verilen aynı boydaki ikinci parçası ise değerli ve gösterişli kumaşlardan oluşuyor. Göğüs ya da bel hizasında düğmeyle kapanan fistan, genellikle gümüş veya altın kemerle tamamlanıyor.

Genç kızların fistanlarında gösterişli, taşlı, pullu ve süslü modeller göze çarparken yaşlılar daha sade modelleri tercih ediyor.

Hakkari'de kadınların her düğünde farklı renk ve desendeki kumaşlardan diktirerek giydiği bu yöresel kıyafetin maliyeti kumaşın kalitesine göre değişiyor. Kumaş maliyeti 100 ile bin 300 lira arasında değişen bu giysiler, kentteki dikimevlerine de önemli kazanç sağlıyor.

Dikimevi sahibi Naci Şahinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hakkari'de özellikle yaz döneminde yöresel giysilere büyük talep olduğunu belirterek, "Ayda ortalama 250 giysi dikiyoruz. Bazen çok sayıda sipariş alıyoruz. Bunları yetiştiremediğimiz için başka terzilere yönlendiriyoruz" dedi.

Kadınların hemen her düğüne farklı giysiyle katıldığını ifade eden Şahinoğlu, bu giysilerin renk ve desenlerinin de her yılın modasına göre değişiklik gösterdiğini söyledi.

Şahinoğlu, Türkiye'nin birçok yerinde terziliğin kaybolan meslekler arasında yer aldığını belirterek, "Dikimevinde en fazla yöresel kıyafetleri dikiyoruz. Yaz ayları kadar olmasa da kış mevsiminde de sipariş alıyoruz. Bu sayede ayakta duruyoruz" dedi.

Eşiyle terzilik yapan Ayten Şahinoğlu da fistan kumaşının her yıl farklılık gösterdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Her yıl farklı renkler çıkıyor. Bu kumaşlar Dubai ve Hindistan gibi ülkelerde üretildiği için kumaşın renk ve modeli orada tasarlanıyor. Kadınlarımız satış yerinde kumaşları inceledikten sonra hangisini beğeniyorsa onu alıyor. Maddi durumu iyi olmayanlar her düğünde aynı elbiseyi giyiyor ancak durumu iyi olanlar, iki gün süren düğünlerde bile her gün ayrı elbise giyiyor. Gençler canlı renkleri, yaşlılar daha ağır renkleri tercih ediyor. "

Kumaş satıcısı Lezgin Aydemir de kumaşların Dubai ve Hindistan'dan geldiğini belirterek, "Metresi 100 lira ile bin 300 lira arasında değişen kumaş çeşitlerimiz var. Bu kumaşlara yöre halkının dışında başka illerden gelen konuklar da ilgi gösteriyor" dedi.

Yöresel giysilerin düğünlerin vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Sezen Mutlu ise "Her düğünde farklı kıyafet diktirip giyiyoruz. Bunlara uygun saç modellerimizi belirliyoruz. Her düğünde mutlaka yöresel kıyafet giyiyoruz" diye konuştu.

- HAKKARİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title