Haberler

Gaziantepli Hacılara "Tabelalı" Karşılama

Kutsal topraklarda Hac görevini yerine getiren Gaziantepli hacılar, evlerine döndüklerinde kapılarının girişinde yakınları tarafından yaptırılan tabelalarla karşılanıyor."hacı tabelası" ile süslüyor.

Kutsal topraklarda Hac görevini yerine getiren Gaziantepli hacılar, evlerine döndüklerinde kapılarının girişinde yakınları tarafından yaptırılan tabelalarla karşılanıyor.

Gaziantepli hacılar kutsal topraklarda dini vazifelerini yerine getirmenin heyecanını yaşarken, çocukları da onlara sürpriz yapmak için evlerinin girişini

"hacı tabelası" ile süslüyor.

Sağ tarafında Allah lafzı, sol tarafında ise Hazreti Muhammed'in ismi yer alan tabelaların ortasında Kabe fotoğrafı ve besmele ile alt kısmında da "hoş geldiniz" yazısı bulunuyor.

Yaklaşık 50 yıldan beri Gaziantep kent merkezinde tabela işleri ile uğraşan Hüseyin Gökdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "hacı tabelası" geleneğinin yıllardan beri sürdürüldüğünü belirtti.

Tabelaların hacıların evinin kolay bulunması için yapıldığını kaydeden Gökdemir, hacca gidip gelen her hacının evinin kapısına tabela asıldığını söyleyerek, apartmanlarda yaşayan hacıların tabelasının ise biraz daha küçük olduğunu bildirdi.

Ömrünün 50 yılını tabela yaparak geçiren Gökdemir, yaptıkları hacı tabelalarında Kabe fotoğrafının değişmediğini dile getirdi.

Geleneğin akıllarda kalan ve şehirde espri konusu olan bir de hikayesi olduğunu kaydeden Gökdemir, şöyle konuştu:

"Gaziantep'e gezmeye gelen bir grup, şehrin tarihi mekanlarını gezip şehirden ayrılırken, Gaziantepli dostlarına "Gaziantep'te en çok hoşumuza giden türbeler oldu" demiş. 'Gaziantepliler de hangi türbeden bahsediyorsunuz' deyince, hacı tabelalarının bulunduğu evleri tarif etmişler. Konuştukları kişilerde yerli turistlerin türbe zannettiği mekanların hacı evleri olduğunu söylemesi üzerine şaşırmışlar. Ama işin detayını öğrenince hoşlarına gitmiş."

Hacıların tabela talebi olmadığını belirten Gökdemir, tabelaları genelde hacıların çocuklarının yaptırdığını, vefat eden hacıların evlerindeki tabelaların da bir anı olarak kalması için yakınları tarafından sökülmediğini kaydetti.

Evlerinin girişine tabela asılan Mehmet ve Nazire Koska çifti de, hac dönüşünde hacı tabelası ile karşılaştıklarını söyledi.

Mehmet Koska, hacca gidip geldiğinde kapısında tabelayı gördüğünü belirterek, "Bu Gaziantep'te yıllardan beri devam eden gelenektir. Bu tabelalardan Gaziantep'te her hacının evinde var" diye konuştu.

Hacı Nazire Koska da, tabelayı gördüğünde çok duygulandığını ve çocuklarına teşekkür ettiğini dile getirdi.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title