Haberler

Enez Sahil Kervansarayı

Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, deniz sahilinde bulunan tarihi kervansarayın yeniden eski haline getirmek için proje hazırlayacaklarını söyledi.

Çayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kervansarayın XVI. yüzyılda Osmanlı Mimarisinde inşa edildiğini ve bir süre önce Trakya Üniversitesi tarafından çevresinin temizlenerek, korumaya alındığını kaydetti. Belediye olarak hazırlayacakları proje kapsamında tarihi binaya otel, alışveriş merkezi, park ve büfeler yapmayı amaçladıklarını anlatan Çayır, bunun konuyla ilgili proje yapacaklarını kaydetti. Kervansarayın Enez'de ihtiyaç duyulan bazı hizmetlerin verilebileceği bir yer haline getirilmesinin hem tarihe sahip çıkma, hem de sosyal ihtiyaçların giderilmesinde önemli bir çalışma olacağına dikkati çeken Çayır, 'Kervansarayı yeniden eski ihtişamına kavuşturacağız' dedi.

Tarihi kervansaray, Trakya'nın güneybatısında, Meriç nehri deltasının doğusunda eski bir yerleşim yeri olan Enez'in plajı olarak bilinen, takriben Enez'e 7 kilometre uzaklıkta ve Gümrük denilen yerde bulunuyor.

- BİNANIN ÖZELLİKLERİ-

Karadeniz'deki Burgaz (Odessos) şehrinden güneye giden ticaret yolu, yukarı Meriç vadisine vardıktan sonra karayolundan veya Meriç Nehri ile Enez'de Ege Denizi'ne ulaşmakta, bu yol Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara ve Çanakkale'den dolaşan deniz yolundan çok daha kısa olmaktaydı. Bu yol ayrıca Karadeniz ile Ege Denizi arasında ticari yönden daha güvenli bir bağlantı oluşturuyordu.

Ege adaları ile Trakya arasındaki ticarette bir değişim merkezi olarak rol oynamış olan Enez, liman şehri olarak tarihi süre içinde gelişmesini sürdürürken, Gümrük adıyla bilinen yerdeki sahil kervansarayının, Osmanlı Devri'nde yoğunlaşan ticari hayatın değişim merkezi olarak inşa edildiği tahmin ediliyor.

Devrinin bütün özelliklerini taşıyan bu yapı, XVI. yüzyıl Osmanlı Mimarisinde inşa edilmiş diğer sahil kervansarayları içinde önemli bir yere sahip olan bir örnektir.

Yapıya ait herhangi bir kitabe mevcut değildir. Yapı kıyıya dik olarak uzun dikdörtgen şeklindeki plan konumu ve semasıyla kervansaray mimarisinde tek örnek olarak görülmek istenirse de, bölgenin diğer kervansarayları ile ana hatları ve malzeme benzerliğiyle, çok kullanılan bir şemanın, ihtiyaca cevap verecek ölçüde uygulanmış olduğu bir örnek olmaktadır. Doğu-batı doğrultusunda kıyıya dik olarak inşa edilmesi denizden gelecek saldırılara karşı korunmasını sağlamak düşüncesi ile doğmuş olabilir. Denize dik konumlu uzun bir dikdörtgen olup, kervansarayın dar cephesi dıştan dışa 10,60 metre, uzun cephesi ise 106.75 m ölçüsündedir. (UY-SAR-ÜNS) - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title