Haberler

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Vali Yılmaz, mesajında, her yıl 3 Aralık'ta ülkede ve dünyada Dünya Özürlüler Günü'nün kutlandığını, bu günün temel amacının, özürlülerle ilgili toplumsal farkındalık yaratmak olduğunu bildirdi.

Yılmaz, mesajında şunlara yer verdi:

"Bugün dünyada yaklaşık 500 milyon özürlü insan bulunmaktadır. Bir çok ülkede her 10 kişiden en az biri fiziksel, duygusal ve zihinsel bozukluklar nedeniyle özürlüdür. Ülkemizde de Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2002 yılında yapılan verilerine göre, nüfusun yüzde 12,29'u yani 8,5 milyon özürlü olduğu tespit edilmiştir. Devletimizin evrensel ölçülerde özürlüleri sahiplenme gayret ve çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Bu anlamda bizim de hedefimiz, özürlülerimizin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımının sağlanmasına yönelik, eğitim,sağlık, istihdam ve ulaşabilirlik gibi temel sorunlarda, özürlülerin ayrımcılığa maruz kalmadan, fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen kişiler haline getirmektir."

Özürlülerin karşılaştıkları sorunların çözülmesinin, çağdaş bir toplumda ayrım yapılmadan, eşit oranda haklardan yararlanmasının, kültür, sanat, sportif alanlarda ve toplumun diğer bireyleriyle eşit pozisyonda yer alabilmeleri için desteklenmelerinin, yalnızca merkezi hükümetin değil, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve toplumun tüm kesimlerinin ortak görevi olduğunu belirten Vali Yılmaz, özürlülere hizmet sunumunda temel prensiplerinin hak eksenli olarak belirlendiğini ifade etti.

Sosyal yardım, sadaka ve acıma duygusuyla değil, sunulan hizmetin özürlülerin hakkı olduğunu aktaran Yılmaz, bu hizmet anlayışının özürlü bireyin kendini toplumun önemli birer ferdi olarak algılamasını sağladığını belirtti.

Özürlülerin tüketen değil üreten ve bağımsız yaşayabilen insanlar haline getirilmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, şunları ifade etti:

"Ülkemizde bu anlamda ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle 2005 yılı bir dönüm noktası olmuştur. Bu yıl Özürlülerin İstihdam Yılı olarak ilan edilmiştir. Buna bağlı olarak 2008 yılında İş Kanunu'nda değişiklik yapılmış olup, kamu kurumunda istihdam edilenlerin, yüzde 4'ünün özel sektörde istihdam edilenlerin yüzde 3'ünün özürlü olma zorunluluğu getirilmiştir. 2006 yılından itibaren özürlülerin aile ve sosyal yaşam alanlarından koparılmadan, Evde Bakım Hizmeti Modeli getirilmiştir. İlimizde hizmetin başladığı yıldan bugüne kadar toplam 3 bin 150 ağır özürlüye evde bakım hizmeti sunulmuştur. Bu hizmet karşılığında bakıcılara 33 milyon 800 bin lira ödeme yapılmıştır."

Vali Yılmaz, kentte özel eğitim kurumlarında eğitim gören her özürlü birey için aylık 8 saat bireysel eğitim ve 4 saatlik grup eğitimi karşılığında ortalama 470 TL. ödendiğini açıkladı.

Yasa kapsamında özürlülere ödenen 3 aylık özürlü maaşlarında yüzde 300'e varan ciddi artış yapıldığını kaydeden Vali Yılmaz, 12 Eylül 2010 yılında yapılan referandumla özürlülerde pozitif ayrımcılığın anayasal hüküm haline getirildiğini anımsattı.

Yılmaz, "Son yıllarda özürlülere yönelik ciddi yasal düzenlemeler yapılmıştır. Uygulamalar neticesinde toplumsal bazda ciddi farkındalık oluşturulmuştur. Özürlülerimizin günün kutlar, sağlık ve esenlikler dilerim" dedi.

- BİTLİS

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

O anlar kamerada! Okuldaki mezuniyet kutlamasında helyum gazlı balon patladı

O anlar kamerada! Okuldaki mezuniyet kutlamasında helyum gazlı balon patladı

Bakan Şimşek: Vergi kaçakçılarını ihbar edenlere ikramiye

Bakan Şimşek: Vergi kaçakçılarını ihbar edenlere ikramiye

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title