Haberler

2 Bin 500 Metre Rakımda, Dünyanın 7. Botanik Parkı Erzurum'da Açıldı

Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi (A.ü) Tarafından 100 Dönüm Araziye, 2 Bin 500 Metre Rakımda Yer Alan Dünyadaki 7. Botanik Park Açıldı.

Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi (A.Ü) tarafından 100 dönüm araziye, 2 bin 500 metre rakımda yer alan dünyadaki 7. botanik park açıldı.

Erzurum- Ilıca Karayolu üzerinde, Atatürk Üniversitesi'ne ait 100 dönüm araziye kurulan, Ata Botanik Parkı'nın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, botanik parklar için artık ülkelerden ülkelere ziyarete gidenlerin bulunduğunu belirterek, "Botanik parklar, bulundukları bölgelere prestij kazandıran güzelliklerdir" dedi. Dünyada, 2 bin 500 metre üzerinde, 2 ABD'de, 2 Çin'de, 1 Malezya ve 1 de Srilanka'da botanik park bulunduğunu ifade eden Sütbeyaz, şunları söyledi:

"Dünyada 2 bin 500 metrenin üzerinde 7. botanik parkı Erzurum'a açmanın gururunu yaşıyoruz. İlimize böyle güzel bir tesis kazandırdığımız için mutluyuz. Üç senelik yorucu bir çalışmanın ardından açılışımızı yaptık. Hedefimiz 100 dönüm arazinin bitişinde bulunan, üniversitemize ait 100 dönüm araziyi de botanik parkımıza katmak. Bunun için çalışmalarımız sürüyor. Burada binlerce bitki çeşidiyle yeni bir yaşam alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Avrupa'da kişi başına yeşil alan miktarı 20 metre kare. Erzurum'da bu oran 0.9-1 civarında. Ülke olarak hedefimiz ise kişi başına 10 metrekareyi yakalamak. Bunu başarabilmek için herkes üzerine düşeni yapmalı." 100'E YAKIN BİTKİ TÜRÜ- A. Ü Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz ise, 2005 yılında projesi hazırlanan ve 2006 yılında çalışmalara başlanan botanik parkı tamamlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek, bahçede 100'e yakın bitki türünün sergilendiğini söyledi.

İçerisinde gezi, koşu yolları ile kapalı ve açık oturma alanlarının yer aldığı botanik parkta, drenaj, aydınlatma ve otopark altyapı çalışmalarının da tamamlandığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Botanik parkımızda, meşe, çam, ladin ve ıhlamur gibi birçok ağaç türü ile 100'e yakın bitki türü yer alıyor. Ayrıca, Türk bahçesi, yem endüstri alanı, fidanlık, sera ve tıbbi bitkilerin de bulunduğu bahçelerimiz var. Parkımızı her yıl daha da büyüterek, ilimize gelecek olan yerli ve yabancı misafirlere farklı gezi alanı sunmanın yanında, hemşehrilerimize de yeni bir yaşam alanı kazandırdık." A.Ü Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya da, botanik bahçelerin birçok bitkilerin sergilendiği alanlar olduğunu belirterek, "Botanik bahçelerin bulunduğu iller özel anlam kazanır. Bahçemiz hem eğitim öğretime hem de halkımıza yöneliktir. Proje yürütücüsü ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

(AA-İRT-Y) 17.06.2008 17:39 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title