Haberler

Anadolu İyon Uygarlığı

Tülay Çağlar Kadı

Tülay Çağlar Kadı

Eğitimci - Yazar
02.09.2022 11:21

"Zenginliğin, bilim ve sanatın zirve yaptığı uygarlık"

Bu uygarlık bulunduğu coğrafya ve toplumlar kendi kültürünü yansıtmaya çalışmıştır. Uygarlığın kendine ait dini inanışı olduğu gibi yaşayış tarzları kendilerine özeldi. Uygarlığın bilimsel alan içinde o zamanki şartlarda önemli çalışmalara ev sahipliği yapmıştır.

İyon şair ve yazarları tarafından kaleme alınan trajedi, komedi ve dramlar günümüze değin önemini korumuştur. Dünya Edebiyatında oldukça sevilen ve bilinen Homeros Destanları, dönemin izlerini günümüz insanına taşıyan köprü vazifesi görmektedir. Özgür ve farklı fikirlere açık olmaları dolayısıyla sanatın gelişmesinde oldukça önemli bir rol oynamıştır.

Felsefede Milet Okulu'nun kurucusu, Matematikte Tales ve Pisagor, Fizikte Aneksimenes, Tıpta Hipokrat, Tarihte Heredot, Şair Homeros İyon asıllıdır. Yunan kültürünün oluşmasında, İyon'lu bilginlerin etkisi tartışılamaz bu nedenle uygarlıkta çok ileri giden İyon'lar, Yunan kültürünü de etki altında bırakmışlardır.

Mimaride İyon düzeni olarak bilinen yapı tarzı, günümüz insanı tarafından da beğeni görmektedir. Tales, Homeros, Heredot, Pisagor başta olmak üzere krallık yönetiminin baskısı olmadan yaşayan İyon döneminde birçok bilim insanı ve düşünür yetişmiştir.

İzmir, Milet, Efes, Foça ve Bergama dolaylarına yerleşerek yerli halkla kaynaşmaları sonucunda bu topraklarda yaşamış, Aristokratik Cumhuriyet'le yönetilmiş uygarlıklar arasındadır.

Kendilerine ait alfabeleri bulunan İyonlar, Fenikeliler' den alfabeyi alarak İyon alfabesini oluşturdular.Anadolu'da birçok farklı medeniyet olmasına rağmen medeniyetlerin birçoğu tarihin akışını değiştirecek adımlar atmışlardır. Yunanca yer alan 'lonia' kelimesi ise İyonya anlamına gelmektedir. İyonya bölgesi ise İyonların yaşadığı yerdir. Burada bulunan herkese İyonlar adı verilmiştir.

title