Haberler

Hidroterapi nedir?

Necdet Döner

Necdet Döner

Fizyoterapist
18.03.2022 11:14

Hidroterapi suyun fiziksel özelliğinden faydalanılarak uygulanan kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının içinde yer alan su içi uygulamadır. Günümüzde hidroterapi alanında büyük gelişmeler olmuştur. Hidroterapi tarihi antik Yunan medeniyetine kadar gidiyor ve bu dönemde insanlar sıcak su spalarına ağrılarını azaltmak için giderlermiş. Hidroterapide suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılarak eklemlere binen yükü azaltır kişi su içerisinde normal eklem hareketlerini daha rahat bir şekilde yapmasını sağlar. Kişi böylelikle daha rahat ve ağrısız bir şekilde hareketlerini tamamlamış olur. Tüm hidroterapi programları kişiye özel planlanır ve uygulanır.

Hidroterapi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

-Hemipleji (felç)

-Fibromiyalji

-Kronik ağrıları

-Kas iskelet sistami rahatsızlıkları

-MS (multipl skleroz)

-CP (serebral palsy)

-Parkinson

-Polio sekeli (çocuk felci)

-Omurilik yaralanmaları gibi nörolojik rahatsızlıklarda ve ortopedik rahatsızlıklar uygulanır. Aynı zamanda ruhsal problemlerde depresyon ve anksiyete gibi problemlerde suyun sedatif etkisinden yararlanmak için de uygulanmaktadır. Kişi rahatlar ve ruhsal iyiliğini arttırmada yardımcı olacaktır. Bu etki vücutta endorfin salınımı ile ilgilidir.

2013 yılında yapılan bir çalışmada anksiyete ve myofasyal ağrı sendromu 30 kişi ve hastalar rastgele sıcak jakuzi banyosuna otuz dakika katılıyorlar haftada 2 kez olmak üzere ve bu hastalarda ağrılarında ciddi azalma görülmüş. Günümüzde ise sıcak banyoda oturmak rahatlama ve günün stresini azaltmada etkili olacaktır diye düşünüyorum.

Kişide açık yara, ateş, aktif enfeksiyon, ciddi kalp ve solunum problemi olan kişilerde uygulanmaz.

Hidroterapinin Faydaları Nelerdir?

Yumuşak dokuları gevşetir böylelikle spazm, kramp ve ağrıları azaltmada etkilidir.

Kan dolaşımını ve lenfatik dolaşımı üzerine olumlu etkileri vardır.

Ödemi azaltma konusunda etkilidir.

Eklem hareket açıklığını arttırır.

Ruh halini iyileştirir.

Kalp ve damar sağlığını destekler

Suyun direnç özelliğinden yararlanılarak dayanıklılığını arttırır.

title