Haberler

EYT prim günü eksik olanlar ne yapmalı?

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
06.03.2023 02:39

EYT Prim günü eksik olanlar askerlik borçlanması , doğum borçlanması ve yurt dışı borçlanması ile günlerini tamamlayıp EYT'li olabilirler. Yaş şartının kalkması ile birlikte EYT'liler 5 bin-5 bin 975 gün aralığında SSK giriş tarihlerine göre kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl çalışma şartını tamamlayarak emekli olabilecekler. Çalışma hayatım uygulaması ile e-devlet üzerinden prim gün sayısını ve çalışma yılı gibi bilgileri öğrenebilirsiniz.

EYT prim günü eksik olanlar ne yapmalı?

Yıl şartını tamamlayan ancak prim günü eksik olanlar ne yapacak?

Kadın çalışanlar doğum nedeni ile iş hayatından uzak kalmak zorunda kalıyorlar bu sebeple prim günlerini tamamlamakta zorluk çekmektedirler. Prim günü eksik olan kadınlar doğum borçlanması yaparak primlerini tamamlayabilirler.

SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığı 'na bağlı yani 4/A, 4/B ve 4/C'li çalışan kadınlar doğum borçlanması hakkına sahipler.

Doğum yapmış olan bir kadın her bir çocuk için 2 yıl yani 720 gün borçlanabiliyor. Kadın sigortalıların toplamda 6 yıl yani 3 çocuğa kadar borçlanma hakkı bulunuyor.

Doğum borçlanması sigorta başlangıç tarihini geriye çeker mi?

Kadın çalışan uzun vadeli sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumları eksik prim günlerini tamamlamak için borçlanabilir. Ancak geriye çekme durumu oluşmaz.

Sigorta başlangıç tarihini geriye çekebilmesi için, kadın çalışanın staj sigortalı olması gerekir, staj sigortasından sonra doğum yaptıysa ve daha sonra uzun vadeli sigorta kollarında çalışmaya başladıysa doğum borçlanması yaparak uzun vadeli sigortalı başlangıç tarihini geriye çekebilir.

Kadın sigortalı, yaptığı doğum borçlanması ile uzun vadeli sigorta başlangıç tarihini 8 Eylül 99 tarihi öncesine kadar geriye çekiyorsa EYT'li olabilir. EYT başvurusu e-devlet veya ilgili SGK kurumuna müracaat edilerek yapılabiliyor.

Örnek: 1 Ocak 1998 staj sigortalı ve 1 Ocak 2001 uzun vadeli sigorta başlangıcı olan kadın çalışan, eğer 1 Nisan 1998 tarihinde doğum yaptıysa 2 yıl borçlanarak 1 Ocak 2001 yılında başlamış olan uzun vadeli sigorta başlangıç tarihini geriye çekerek uzun vade sigorta başlangıcını 1 Ocak 1999 yapabilir. EYT den faydalanabilir

EYT prim günü eksik olanlar ne yapmalı?

EYT Askerlik borçlanması nasıl olur?

Erkek sigortalı çalışanlar askerlik borçlanması yaparak eksik prim günlerini tamamlayabilir. Ancak her askerlik borçlanması yapan sigortalının sigorta başlangıç tarihi geri çekilmez.

Erkek çalışan eğer askerden önce sigortalı bir işte çalışmaya başlamış ve daha sonra askere gitmiş ise askerlik yaptığı süre kadar borçlanabilir ve eksik prim günlerini tamamlayabilir ancak askerden önce sigortalı olduğu için sigorta başlangıç tarihi geriye çekmez.

Askerlik borçlanması ile sigorta başlangıç tarihi nasıl geriye çekilir?

Erkek çalışan askere gittikten sonra işe başlamış ise askerlik süresi kadar borçlanarak uzun vadeli sigorta başlangıç tarihini geriye çekebilir. 8 Eylül 1999 tarihi öncesine kadar geriye çekiyorsa EYT'den faydalanabilir.

Örnek: 8 Ocak 1999 tarihinde askere giden ve askerden sonra ilk defa 8 Ocak 2000 tarihinde uzun vadeli sigortalı bir işte çalışmaya başlayan kişi askerlik borçlanması yaparak eksik primlerini tamamlar. 6 ay borçlanma yaptığını düşünürsek, borçlandığı süre kadar ilk sigorta başlangıç tarihi 8 Ocak 2000'den 8 Eylül 1999 tarihi öncesine kadar geriye çekerek EYT'den faydalanabilir.

EYT prim günü eksik olanlar ne yapmalı?

Yurtdışı borçlanması nedir?

Yurt dışında yaşayan veya geçmiş dönemde yurt dışında yaşamış olan vatandaşlar, yurt dışı borçlanması yaparak hem eksik prim günlerini tamamlayabilir hem de eğer şartlar uygun olursa EYT'li olabilirler.

18 ülke ile ikili sosyal güvenlik anlaşması bulunmaktadır. Fakat, anlaşmalı ülkeler veya anlaşmamız olmayan ülkelerde geçen süreler borçlanılabilmekte.

Anlaşmamız olan ülkelerde ilk işe başlama tarihi 18 yaş baz alınarak Türkiye de ilk işe başlama tarihi olarak sayılıyor. Yurt dışı borçlanma ile emekli olacak kişilerin SSK veya BAĞ-KUR'dan emekli olup olmak istemediğine karar vermesi gerekir.

SSK'dan emekli olmak isteyenlerin son 2520 gün içinde en az 1261 gün SSK prim günü olması gerekir. Eğer borçlanmanız gereken prim gün sayısı 1260 günden fazla ise borçlanacağız günler Bağ-Kur'a sayılır bu sebeple Bağ-Kur'lu olursunuz. 18 yaş ve 8 Eylül 99 öncesi yurt dışı çalışma başlangıcınız varsa EYT kapsamından yararlanabilirsiniz

title