Haberler

HeatPower Enerji Sorununa İyi Bir Alternatif Olabilir

Mustafa Cihat Gündüz

Mustafa Cihat Gündüz

Dijital Tasarım Uzmanı
20.12.2023 11:38

Dünya genelinde enerji kaynaklarının kötüye kullanımı doğaya ciddi zarar veriyor. Küresel sıcaklığın her geçen gün arttığı ve iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıya kaldığımız bu atmosferde, fosil yakıtların aşırı tüketimi ekosistemimizi mahvediyor.

Bu yüzden çoğu ülke yenilenebilir enerjinin dünyadaki payının artırılması ve mevcut enerjinin daha verimli kullanılması konusunda hemfikir. Yenilikçi ve sürdürülebilir enerji çözümlerine olan ihtiyacın arttığı tam da bu zamanlarda Climeon adındaki bir İsveç şirketi, HeatPower'ı geliştirdi.

Düşük sıcaklıktaki ısıyı elektriğe dönüştüren teknoloji, endüstriyel süreçlerdeki atık ısılar ile jeotermal enerjiyi kullanarak hem karbon salınımını azaltmak hem de yakıt tasarrufu sağlamak için temiz ve yenilenebilir elektrik üretimine imkân tanıyor. 2023 yılının Mayıs ayında Litvanyalı Termolink ile 1.1 milyon euroluk anlaşma yapan şirket, PET reçineleri* üreten bir tesiste iki HeatPower 300 modülü kullanarak temiz elektrik sağlamayı hedefliyor. 2024 yılında teslim edilmesi planlanan sistemin, tesisin enerji verimliliğini arttırması bekleniyor.

Şirketin başarısı Bill Gates (Microsoft), Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Meta) ve Jack Ma (Alibaba) gibi önemli isimlerin de yatırımcısı olduğu Breakthrough Energy Ventures (BEV)'un da dikkatini çekerek 12.5 milyon dolarlık yatırım aldı.

Enerji verimliliğini artırmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek iki önemli meselemiz. Bu hususta ne kadar erken yol alabilirsek dünyamız için o kadar iyi. Misafiri olduğumuz bu gezegene karşı sorumluluğumuz bu yüzden her zamankinden daha fazla.

* PET reçineleri geri dönüştürülebilir bir malzeme olup giysi, gıda kapları, imalat ve mühendislikte sıklıkla kullanılmaktadır.

title