Haberler

Suno ile kendi müziğini yap!

Mustafa Cihat Gündüz

Mustafa Cihat Gündüz

Dijital Tasarım Uzmanı
22.12.2023 11:49

Hayatımıza girdiği günden beri hız kesmeden yükselmeye devam eden yapay zeka, bu defa Suno ile yaratıcılıkta sınırları zorlamaya devam ediyor.

Eski Meta, TikTok ve Kensho gibi öncü teknoloji şirketlerin çalışanlarından oluşan Suno, "Herkesin harika müzikler yapabileceği bir gelecek" mottosuyla hayal ettiğiniz şarkıyı yapabilmenizin önündeki engelleri kaldırıyor.

Kendi müziğini yapmak isteyenler, Discord üzerinden basit metin komutlarıyla özgün şarkılar besteleyebiliyor. Ayrıca Microsoft Copilot kullanıcıları, bing üzerinden eklentiler bölümündeki Suno'yu aktif hale getirerek chatbot aracılığıyla istedikleri şarkıyı üretebilecekler. İster komut satırına "şehir yaşamının zorlukları üzerine bir pop şarkısı yap" diye yazın, isterseniz "ölüm ve ötesi üzerine 1 dakika 20 saniyelik bir rock parçası yarat" yazın; şarkınız, sadece birkaç dakika içerisinde sözleriyle birlikte hazır. Evet, yanlış duymadınız. Suno söz de yazıyor!

Sadece amatör müzik tutkunları için değil, profesyonellerin de yaratıcılık süreçlerinde onlara büyük katkı sağlayacak Suno ile çok ilginç singlelara şahit olacağımız günlerin arifesindeyiz.

Ücretsiz hesaplarla oluşturulan şarkıların tüm telif hakları Suno'da. YouTube ya da Spotify gibi büyük müzik platformlarında ticari amaçlı olarak paylaşım yapabilmek için ücretli aboneliğe sahip olmak zorundasınız. Öte yandan sosyal medyada ticari amaçlar haricinde yapılan paylaşımlarla ilgili bir yaptırım yok.

Bir gün kendi şarkılarımızı yapabileceğimiz söylenseydi herhalde kimse buna inanmazdı. Yapay zekanın rutin işleri devralacağını biliyorduk ama yaratıcı süreç gerektiren faaliyetlerdeki bu başarısı geleceğin insanlık açısından pek de parlak olmadığını gösteriyor. Bu da biz insanların üzerinde düşünmesi gereken en önemli konulardan.

title