Haberler

Yazar Murat Ertaşâ€™tan Necip Fazıl’ı Anlamak Üzerine Söyleşi

Yazar Murat Ertaş, Üniversite Kitabeviâ'nin Her Pazar Düzenlediği Sohbette Necip Fazılâ'ın Edebiyatçı Kişiliğini Anlattı.

Yazar Murat Ertaş, Üniversite KitabeviÂ'nin her Pazar düzenlediği sohbette Necip FazılÂ'ın edebiyatçı kişiliğini anlattı.

Murat Ertaş Necip FazılÂ'ın, Türk kültür ve edebiyatının olgunlaşma ve gelişme sürecinde orijinalliği ile dikkat çektiğini belirterek, Beşir AyvazoğluÂ'nun “Necip Fazıl tek başına bir nesildir. Sanat ve fikir dünyamız ondan yoksundur.”şeklindeki sözlerine yer verdi. Ertaş, Necip FazılÂ'ın tek başına bir nesil olmasına rağmen layıkıyla okunmadığını ifade ederek, “Necip Fazıl bilhassa edebiyat dünyamızda ihmal edilmiştir. Hep hissi ve ön yargılı olmakla suçlanan Necip Fazıl edebiyat tarihimizde en çok önyargı ile yaklaşılan birkaç sanatkardan biri olmuştur. O, büyük kalabalıklar içinde sanatı, fikri ve öfkesiyle yalnız kalmış ve karşısında onu anlamayan, anlamak istemeyen muhitler bırakmıştır.”diye konuştu.

“Necip Fazıl farklı ve birbirine zıt birkaç ömrü tek başına yaşamış bir ömürdür”diyen Yazar Ertaş, “Belki hala edebiyat sahasında ve fikir dünyasında lugatlar bu ismin arayışındadır. Herkesin bildiği dilden Necip Fazıl, kimdir, anlaşılmış mıdır? O, bir benlik heykeli mi, usta bir şair mi, büyük fikir adamı mı, çilekeş dava adamı mı, muhalif ruhlu bir meczup mu, abuk sabukçu mu, patavatsız mı, gösteriş meraklısı mı, ihtirasları olan çağ dışı mı, çağ içi mi, yoksa ruhunda kendi çağını kendi imar etmiş bir bahtiyar mı, bir dahi mi? Necip FazılÂ'ı anlamak ona kulak vermek yaşadığı çağı anlamaktır. Onu okumak, aydınlanma sürecinde Türk milletinin yaşadığı sancının iniltilerini hissetmektir. Onu okumak Türk diyalektik ve estetiğini yaşanan tartışmalar, çelişkiler ve heyecanları yaşamaktır.”şeklinde konuştu.

(ERA-İRT-Y) 04.05.2008 15:33 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title