Haberler

Yazar Akif Emre'nin Vefatı

Kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Yeni Şafak gazetesi yazarı Akif Emre'nin arkadaşı Makedonyalı akademisyen Metin İzeti, Emre'nin "dünyanın geçici çıkarları için aklına kelepçe vurmayan nadir insanlardan biri" olduğunu söyledi.

Kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Yeni Şafak gazetesi yazarı Akif Emre'nin arkadaşı Makedonyalı akademisyen Metin İzeti, Emre'nin "dünyanın geçici çıkarları için aklına kelepçe vurmayan nadir insanlardan biri" olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İzeti, yazar Emre'nin vefatı dolayısıyla paylaştığı mesajında, Akif Emre'yi tanıyan herkesin vefat haberiyle sarsıldığını belirterek, onun kültüre ve yazıya aşık ve dost bir zahit olduğunu kaydetti.

İzeti, "Emre, sadece kitapların sayfalarında değil, birçok defa kendi arkadaşlarından bastırılan siyasi şartlardan dahi solmuş tecrübenin yapraklarında terbiye edildi. O, Arnavut topraklarına emsalsiz bir kurbiyyet hissederdi ve her toplumsal karışıklıkla en başta ilgilenir ve bu bölgelerdeki süreçlerin gerçekliğini yazıya aktarırdı." ifadelerini kullandı.

Emre'nin "İz'ler" isimli kitabının Arnavutça da basıldığını, ayrıca "Çizgisiz Defter" isimli kitabının da basıma hazırlandığına dikkati çeken İzeti, "Onun kitaplarını okuyanlar ve Türk basınında onun yazılarını takip edenler çok iyi bilirler ki onun aklı otoriterliğin kelepçesine dayanmaz ve her zaman hakikatle beraber hakikat için yaşardı." değerlendirmesinde bulundu.

Merhum Emre için bu satırları yazarken kendini "insanları sadece vefat ettikten sonra sevmek" girdabında hissettiğini vurgulayan İzeti mesajında, "İyi ama, hiçbir şey söylemeden de rahat edemedim. Çünkü o dünyanın geçici çıkarları için aklına kelepçe vurmayan nadir insanlardan biriydi. Rehberi daima hakikatti ve bu yolda karşılaşacağı dünya dertlerinden ve sıkıntılarından asla korkmazdı." görüşüne yer verdi.

İzeti, merhum Akif Emre gibi insanların günden güne daha çok özlendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Akif Emre, okuyucuların sevdiği bir gazeteciydi. O, güncelliğin 'monotonisi' ile yazmazdı. Tam tersine, yazılarında geleceği tahmin etmek veya şekillendirmek için derinlik ve manevi kültür vardı."

Emre'nin, "hükmü elde tutanlarla kendini yormadığını" değerlendirmesinde bulunan İzeti, "Arkadaşı olup ve şimdi hükümde olanları da çok sert eleştirmeyi bilen biriydi. Onun eleştirisi yıkıcı değil, yapıcıydı. Düşünceleri açık ve fasihti. Samimiyet ve muhabbet dolu yaptığımız sohbetleri özleyeceğim. Mekanı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Yeni Şafak Akif Emre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title