Haberler

Yavuz Sultan Selîm vefatının 500'üncü yılında kapsamlı bir kitapla anılıyor

Güncelleme:

Mülkün ve sözün sultanı olarak anılan Yavuz Sultan Selim Han'ı vefatının 500'üncü yıl dönümünde anmak ve tanıtmak amaçlarıyla hazırlanan Sahib-Kıran-ı Zaman Yavuz Sultan Selim Han kitabı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr.

Mülkün ve sözün sultanı olarak anılan Yavuz Sultan Selim Han'ı vefatının 500'üncü yıl dönümünde anmak ve tanıtmak amaçlarıyla hazırlanan Sahib-Kıran-ı Zaman Yavuz Sultan Selim Han kitabı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak'ın ortak editörlüğünde KOCAV Yayınları tarafından yayımlandı.

Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Prof. Dr. Davut Hut, Doç. Dr. Uğur Demir ve Doç. Dr. Ümran Ay'ın ortak editörlüğünde, Kültür Ocağı Vakfı (KOCAV) Akademi Kitapları dizisinden okuyucuyla buluşan Sahib-Kıran-ı Zaman Yavuz Sultan Selim Han kitabı, Yavuz Sultan Selim'in şehzadelik döneminde başlayan mücadelesi, başarıları, devlet adamlığı ve şairliği üzerine yeni bilgilerle donatılmış on beş makaleden oluşuyor. Alanının değerli isimleri tarafından kaleme alınan makaleler, Yavuz Sultan Selim'in hayatına ve döneminin bilinmeyenlerine ışık tutuyor.

HEM GÜÇLÜ BİR HÜKÜMDAR HEM İYİ BİR ŞAİR

Saltanatı boyunca ilkelere ve önemli uygulamalara imza atan Yavuz Sultan Selim, Osmanlı sultanları arasında sahipkıran (güçlü, muzaffer hükümdar) unvanına en fazla layık görülen Sultanlardan biri oldu. 1512-1520 yılları arasındaki sekiz yıllık saltanatı süresince Safevi tehlikesini Çaldıran Zaferi'yle (1514) engellemiş, Memlükler'e son verip İslam dünyasının fiili halifesi olmuştur.

Böylece 'Hadimü'l-Haremeyni'ş-Şerifeyn' unvanını kullanan ilk Osmanlı sultanı olarak tarihe geçen Yavuz Sultan Selim, aynı zamanda iyi bir şairdi. Fethettiği toprakların halkının gönlünü de şiirleriyle fetheden Yavuz Sultan Selim, Türkçe ve Farsça şiirleriyle sözün sultanı olarak da adlandırıldı.

İstanbul'da çıkan veba salgını nedeniyle 1519'da Edirne'ye giden Yavuz Sultan Selim, sırtında çıkan bir ur nedeniyle 22 Eylül 1520'de vefat etti.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Yavuz Sultan Selim Han Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title