Haberler

Göçebe Arıcı Ailesi Kaliteli Bal Üretmek İçin Çalışıyor

Güncelleme:

Muğla'nın Milas ilçesinden Edirne'ye gelen göçebe arıcı aile, evlerinden uzakta kaliteli bal üretmek için çalışıyor. Hikmet Yılmaz ve ailesi, Suakacağı köyünde karaçalı ve çiçek balı üretimi yapıyor. Aile, kovan temizliğinden bal sağımına kadar birlikte çalışıyor ve ürettikleri balın kalitesiyle dikkat çekiyor. Yılmaz, bal borsası kurulması önerisinde bulunuyor.

Muğla'nın Milas ilçesinden Edirne'ye gelen göçebe arıcı aile, evlerinden uzakta kaliteli bal üretmek için çalışıyor.

Babasından öğrendiği göçebe balcılığı sürdüren Hikmet Yılmaz (59), ailesiyle Suakacağı köyüne kurdukları kovanlarda karaçalı ve çiçek balı üretiyor.

Hikmet Yılmaz'ın bal üretim sürecinde en büyük destekçisi ailesi oluyor.

Yılmaz'ın eşi, iki oğlu, gelinleri ve beş torunu kovan temizliğinden bal sağımına kadar yapılan işlemlerde çalışıyor.

Muğlalı aile aylarca kaldıkları köyde kovanlarının yanı başında yaşamını sürdürüyor.

"Göçebe arıcılık apayrı bir tutku"

Göçebe arıcı Hikmet Yılmaz, AA muhabirine, nisan ayının başında Muğla'dan tırla getirdikleri kovanları köyün yakınına koyduklarını söyledi.

Ailesiyle karavanda yaşadığını belirten Yılmaz, "Arılarımıza özenle bakıyoruz. Öncelikle bu bölgede arılarımız kanoladan yararlanıyor, daha sonra karaçalı bitkisinden balımızı üretiyoruz. Memleketimize dönmeden önce de arılarımız ayçiçeğinden çiçek balı üretiyor. Ağustos ayının başında ise memleketimize dönüyoruz." dedi.

Yılmaz, ürettikleri balın kalitesinin yüksek olduğunu ve yurdun dört bir yanından sipariş aldıklarını dile getirdi.

Çoluk çocuk üretime devam ettiklerini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Yaşadığımız bölge kırsal bir bölge ve orada çam balı üretiyorduk. Zaman zaman bir yıl bal veriyor bir yıl vermiyordu. Yıl boyunca boşta kaldığımız zamanlar oluyordu. Onun için alternatifi çiçek balında bulunduk ve Edirne'ye adım attık. 2007'den bu yana Trakya'da arıcılık yapıyoruz. Göçebe arıcılık apayrı bir tutku. Zamanı geldiğinde, kuşlar uçtuğunda 'ben bal üretmeye gidiyorum' dersin. Arı kendini size bağlar."

"Bal borsası" talebi

Hikmet Yılmaz'ın oğlu Mehmet Emin Yılmaz da tüm ailenin geçimini arıcılıktan sağladığını anlattı.

Doğada yaşamanın ve üretmenin mutluluk verici olduğuna değinen Yılmaz, "950 kovanımız var, yılda 25 ila 27 ton bal üretiyoruz. Karaçalı balı prolin değerleri yüksek, tadı ve aroması güzel bir bal. Bunu müşterilerimize pazarlıyoruz. Ayçiçeği balı toptan gidiyor ve tüccarlar alıyor. Daha sonra memleketimize gidiyoruz ve çam balı üretiyoruz." diye konuştu.

Yıl boyunca üretimi sürdürdüklerini belirten Yılmaz, buğday ve ayçiçeğinde olduğu gibi bal için de bir taban fiyat belirlenmesi için "bal borsası" kurulmasını önerdi.

Kaynak: AA / Yaşam

Hikmet Yılmaz Edirne Muğla Aile Yaşam Haberler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title