Haberler

Yargıtay'dan emsal karar: Velayeti alan anne, çocuğun soyadını değiştiremeyecek

Güncelleme:

Gaziantep'te, bir anne, boşandıktan sonra velayeti kendisine verilen çocuğuna, dava yoluyla kendi soyadını verdi. Yargıtay ise, velayeti alan annenin, çocuğun yararına bir durum olmadıkça soyadını değiştiremeyeceğine hükmederek kararı bozdu. Çocuğa yeniden babanın soyadı verildi.

Gaziantep'te yaşayan bir çift, 2016 yılında açılan davayla boşandı. Çiftin tek çocuğunun velayeti anneye verildi. Anne, çocuğuna mahkeme kararıyla kendi soyadını verdi. Karara baba, itiraz etti. Mahkeme itirazı reddedince dava, Yargıtay'a taşındı. Yargıtay da velayeti alan annenin, çocuğun yararına bir durum olmadıkça soyadını değiştiremeyeceğine hükmederek kararı bozdu. Çocuğa, babanın soyadını verdi.

ANNENİN İSTEĞİ YETERLİ OLMAYACAK

2015 yılından sonra, velayet hakkı kapsamında anneye sınırsız yetki verildiğini söyleyen avukat Ferit Yıldırım, Yargıtay'ın son karar ile sınırsız bir yetki olmadığını, velayeti kullanarak, 'İstediğim zaman soyadı değiştiririm' düşüncesinin önüne geçildiğini ifade etti. Babanın avukatı olan Yıldırım, sadece velayet hakkını almanın, çocuğun soyadını değiştirmeye yeterli olmayacağını vurguladı. Annenin, çocuğun soyadını değiştirirken, mahkemeye haklı gerekçeler sunması gerektiğini ifade eden avukat Ferit Yıldırım, kararın emsal nitelikte olduğunu söyledi. Yıldırım, "Anne boşandığı eşinin soyadını, çocuğunun hayatını olumsuz etkileyeceğini kanıtlarsa değiştirebilecek. Babası bir suça karışmış ya da başka bir yüz kızartıcı suçu varsa ve bu durum çocuğa da zara verecekse, anne bunu mahkemeye sunar, o şekilde kendi soyadını verebilir" dedi.

"2015 YILINDAN BU YANA VELAYET SAHİBİ ANNELER AÇTIĞI DAVALARI KAZANDI"

Avukat Ferit Yıldırım, 2015 yılından itibaren velayet sahibi annelerin açtıkları davalarla, soyisimlerini çocuklarına verdiklerini anlatarak, "2009 yılında soyadı kanununda değişiklik oldu. Çocuk boşanma olduğu zaman velayeti annede olsa bile babasının soyadını alıyordu. O tarihte Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda verdiği bazı kararlar vardı. Sonrasında mahkemeler çeşitli kararlar verdi ve Anayasa Mahkemesi konuya el attı. İlgili kanun maddesi iptal edildiği için velayeti alan annenin çocuğa velayet hakkı kapsamında kendi soyadını verebileceğine karar verdi. 2015 yılından sonra da artık bu yönde davalar açılarak kararlar verilmeye başlandı. Ben de bu konuda her ne kadar cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırsa da çocuğa zarar vereceği yönünde itirazım oldu" dedi.

YARGITAY KARARI BOZDU, ÇOCUĞUN SOYADI DEĞİŞMEDİ

Avukat Ferit Yıldırım, "Babanın avukatlığını yapıyordum. Biz Konya'da görülen davada, yerel mahkemeye itirazımızı yaptık ama mahkeme, çocuğun zararına olmayacağını düşünerek, annenin soyadını verdi. Bir üst mahkemeye başvurduk, karar değişmedi. Biz de konuyu Yargıtay'a taşıdık. Aynı gerekçeler ile derdimizi anlatınca, Yargıtay, Haziran 2020 tarihli kararında, velayeti alan annenin sadece velayeti aldığı için, hiçbir gerekçe göstermeden çocuğun soyadını değiştiremeyeceğine karar verdi. Değişiklik olabilmesi için çocuğun üstün bir yararının olması gerektiği de kararda yer aldı. Yargıtay'ın verdiği bu isabetli karar ile çocuğun soy ismi değişmemiş oldu" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Gaziantep Yargıtay Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500

Yorumlar (3)

Yorum:

Bu kadinlar cok olmaya basladi

2
3
yanıtYanıtla
Yorum:

Bir babanin cocugunu elinden almis birde utanmadan soyadini silmeye calisiyor hepten yok sayamazsiniz babalari yaziklar olsun kendi cocuguna bunu yaparmi insan

4
0
yanıtYanıtla
Ali Ak:

Peki baba soyadını çocuktan almak isterse?

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title