Haberler

    Yapay Zeka'da Hukuki Sınırlar Belirlenmeli"

    Güncelleme:

    Yapay zeka uygulamalarının hayatın her alanında etkin şekilde kullanıldığını belirten uzmanlar, yapay zeka uygulamalarının sınır ve çerçevesinin belli hukuki düzlemde çizilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

    Yapay zeka uygulamalarının hayatın her alanında etkin şekilde kullanıldığını belirten uzmanlar, yapay zeka uygulamalarının sınır ve çerçevesinin belli hukuki düzlemde çizilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, "Bu işin sınırları ve çerçeveleri belli hukuki düzlemde çizilirse yapay zeka insanoğlunun var olduğundan beri ulaşmak istediği en iyi yönetim, en iyi yaşam ve ideal düzeni ona sağlayan araç olur." tespitinde bulunuyor.

    Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, yapay zekanın hayatın her alanında kullanıldığını söyledi.

    Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, "Yapay zeka aslında artık chatbotlardan(sohbet robotu) sosyal medya akışlarına kadar kendini geliştirebilen çeşitli algoritmaları kullanan birçok uygulama ve araçta gündelik hayatlarımızda etkin bir şekilde kullanılıyor." dedi.

    Yapay zekanın gündelik hayatımıza etkilerinin gelecekte çok daha fazla hissedileceğini kaydeden Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, "Algoritmalar daha fazla veri ile daha fazla kendini geliştirdikçe daha etkin ve yaygın bir şekilde gündelik hayatlarımızla daha fazla bütünleşecek. Bu durum, bir yandan gündelik hayatı, özellikle tıp ve mühendislik alanlarında gündelik hayatı ve insan yaşamı üzerinde doğrudan olumlu etkileri olabilecekken diğer yandan etik sorunları ve gözetimin de hayatlarımıza daha fazla içkin hale gelmesini beraberinde getirecek." dedi.

    "İnsana dair yetiler baskılanabilir"

    Özellikle akıllı kentler denilen dijitalleşmiş smart şehirlerde vatandaşların gündelik yaşam pratiklerinde yapay zeka algoritmalarının her an aktif olacağını ifade eden Doç. Dr. Feride Zeynep Güder, şunları söyledi:

    "Doğal olarak gündelik yaşam kolaylaşacak ancak büyük veri dediğimiz bilinmez iktidar odakları yapay zeka sayesinde insanlardan alınan her veriyi işleyecek duruma gelecek. Buna ek olarak sadece gözetim politikaları değil düşünsel alanda da insanlar sınırlandırılabilir. Bilişsel sorunlar bu bağlamda yeni ve tanımlanmamış problemlere yelken açabilir. İnsana dair en önemli duygusal ve bilişsel yetiler mesela empati yapma, inisiyatif kullanabilme yapay zeka tarafından baskılanabilir."

    "Bunlar işin olumsuz yönü gibi görünse de aslında algoritmaların üretimi, tasarımı ve yönetimi sadece doğru ve iyi insanlarda olduğu sürece yani özneleşme insanda kaldığı sürece, bu işin sınırları ve çerçeveleri belli hukuki düzlemde çizilirse yapay zeka insanoğlunun var olduğundan beri ulaşmak istediği en iyi yönetim, en iyi yaşam ve ideal düzeni ona sağlayan araç olur."

    Kaynak: Space Mag Türkiye / Teknoloji

    Haberler

    Bakmadan Geçme

    27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title