Haberler

"Utanç Müzesi" Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde

Güncelleme:

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Devrimci 78'liler Federasyonu tarafından oluşturulan "Utanç Müzesi"ne üçüncü kez ev sahipliği yapıyor.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Devrimci 78'liler Federasyonu tarafından oluşturulan "Utanç Müzesi"ne üçüncü kez ev sahipliği yapıyor Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Devrimci 78'liler Federasyonu tarafından oluşturulan "Utanç Müzesi"ne üçüncü kez ev sahipliği yapıyor. Bu yıl ki teması "Özgürlük, Adalet ve Hesaplaşma" olan müzede, 2004 tarihinde Mardin'de 13 kurşunla öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın kanlı giysileri ve 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere olaylarına ilişkin fotoğraf sergisi de yer alıyor.

Çankaya Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Devrimci 78'liler Federasyonu tarafından oluşturulan Utanç Müzesi'ne bu yıl üçüncü kez ev sahipliği yapacak. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin izlerinin sergilendiği müzede, 21 Kasım 2004 tarihinde Mardin Kızıltepe'deki evlerinin önünde 13 kurşunla öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın kanlı giysileri ilk kez sergilenecek. Ulaş Bardakçı'nın kazağı ve Hıdır Aslan'ın eşyalarının da yer alacağı müzede, Diyarbakır Cezaevi'ndeki kötü uygulamaları protesto etmek için kendilerini yakan Mazlum Doğan'ın ve Ferhat Kutay'ın evlilik yüzüğü de ilk kez sergilenecek.

-ULUDERE FOTOĞRAFLARI DA YER ALACAK-

"Utanç Müzesi"nde ayrıca 2000 yılında düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu sırasında Çanakkale Cezaevi'nde kalan kadın mahkumlara ait, küpe bilezik, toka gibi bir takım özel eşyalar da sergilenecek. Müzede 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere olaylarına ve 1938'de Dersim Katliamı'na ilişkin fotoğraf sergisi de yer alacak.

Tutuklu öğrenciler sorunu, barınma hakkı gibi konularda düzenlenecek panellerde ise Sivas'ta katledilen şair Behçet Aysan'ın kızı Eren Aysan, 12 Eylül döneminde dövülerek öldürülen yazar İlhan Erdost'un kızı Alaz Erdost, bombalı suikasta kurban giden gazeteci Uğur Mumcu'nun kızı Özge Mumcu ve HAS Parti kurucularından Mehmet Bekaroğlu da birer konuşma yapacak.

İdam edilen, işkencede katledilen ve faili meçhullerle adı anılan pek çok devrimcinin mahkeme dosyalarının Genelkurmay belgelerinin, sıkıyönetim arşivinden derlenmiş yazılı ve görsel malzemelerin de yer alacağı sergi, 3-28 Eylül tarihleri arasında gezilebilecek. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Çankaya Belediyesi Uğur Kaymaz Uludere Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title