Haberler

Unutulmaya Yüz Tutmuş Yemekler Gün Yüzüne Çıkartılıyor

Unutulmaya yüz tutmuş yemekler gün yüzüne çıkartılıyor Yemek kültürünü gelecek nesillere aktarıyorlarDİYARBAKIR - Diyarbakır Kent Müzesi tarafından başlatılan 'Yemek Müzesi' projesi kapsamında kentin unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkıyor.

Unutulmaya yüz tutmuş yemekler gün yüzüne çıkartılıyor

Yemek kültürünü gelecek nesillere aktarıyorlar

DİYARBAKIR - Diyarbakır Kent Müzesi tarafından başlatılan 'Yemek Müzesi' projesi kapsamında kentin unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkıyor.

Diyarbakır Cemil Paşa Konağı olarak bilinen Kent Müzesi tarafından başlatılan 'Yemek Müzesi' projesi kapsamında eski Diyarbakır yemeklerinin tarifleri gün yüzüne çıkartılarak kayıt altına alınıyor. Araştırma sonucunda birbirinden farklı Diyarbakır yemekleri bilimsel tarifleriyle kayıt altına alınarak yeni nesillere taşınmak üzere Yemek Müzesine aktarılacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Kent Müzesinde yemekler Diyarbakırlı ev kadınlarına yaptırılarak her aşaması hem kayıt altına alıyor hem de yemekleri merak edenlere tadımlık ikram ediliyor.

"Yeni nesiller Diyarbakır yemeklerini unutmasın"

Yeni nesillerin Diyarbakır yemeklerini unutulmamalarını istediğini söyleyen Diyarbakırlı ev kadını Zeran Doğan Can, yeni nesillere tanıtmak için projeye destek verdiğini belirterek unutulmaya yüz tutmuş yemeklerden Ayvalı Kavurmanın kısa tarifini yaptı. Can, "Diyarbakır'ın unutulmayan yemeklerini, yeni nesillerimize tanıtmak için bu projeye katkıda bulunmak istedik. Bu haftaki yemeğimiz Ayvalı Kavurma, Diyarbakır'ın unutulan yemeklerinden. Ayvalı Kavurmayı yapmak için ilk önce kuyruk yağımızı eritiyoruz, daha sonra iri doğranmış etlerimizi kavuruyoruz. Et suyunu çektikten sonra birkaç tane defne yaprağı ve top karabiber bırakıyoruz. Güzelce pişmesine yakın ayvalarımzı dilimleyip içine bırakıyoruz" dedi.

Yemek kültürünü gelecek nesillere aktaracaklar

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Ercan Alpay Diyarbakır mutfağının Türkiye'nin belki de en gelişmiş mutfaklarından birisi olduğunu ama günümüze kadar gerekli tanıtım ve bilinirliğinin oluşmadığını aktararak Yemek Müzesi sayesinde geçmiş tatları geleceğe taşıyacaklarını söyledi. Alpay, "Kent Müzemizde Büyükşehir Belediyesi olarak, bu yemeklerin daha çok bilinmesi ve tanınırlığı için bir çalışma başlattık. Ön çalışma olarak Diyarbakır'ın geleneksel yemeklerinin ne şekilde yapıldığını kayıt altına alıyoruz. Bunun nedeni de daha sonra yapacağımız Diyarbakır Mutfak Müzesine bir ön hazırlık olarak bu çalışmayı sürdürmektir. Buradaki asıl amacımız unutulmaya yüz tutan yemeklerdir, artık hepimizin bildiği akıllarımızda olan ama evlerdeki mutfaklarda pişmesinde vazgeçilen yemeklerdir. Örnek olarak Diyarbakır'ın yemeği kibe mumbayı annem 2 gün boyunca o yemeğin hazırlığıyla uğraşırdı, ama şuanda böyle bir yemeğin bizim evin mutfağında pişmesi pek mümkün değil. Haliyle böyle olunca bu yemekler yavaş yavaş unutuluyor. Benim eşim ve ben o yemekleri biliyoruz ama muhtemelen benim çocuğum o yemeğin nasıl bir yemek olduğunu bile bilmeyecek" diye konuştu.

Tarihi yemekler Diyarbakırlı ev kadınları tarafından hazırlanıyor

Unutulmaya yüz tutmuş olan yemeklerin tekrar gün yüzüne çıkarılıp kayıt alınması için Diyarbakırlı ev kadınlarından yardım aldıklarını belirten Alpay, "Bu tarihi yemeği bilenleri buluyoruz ve onlardan bu yemekleri hazırlamasını talep ediyoruz. Yemekler hazırlanırken de bizim ekipler tarafından yemeğin tüm aşamaları kayıt altına alınıyor ve bu kayıtlar arşivimize aktarılıyor. Yıllar geçtikten sonrada bu yemeklerin unutulmamasını bu şekilde sağlanmış oluyoruz. Diyarbakır'ın yemekleri, şahsına münhasır lezzetlerdir, çokta başka yerlerde bulunan değildir. Zor, meşakkatlı günler süren uğraşlar sonucunda elde edilen sanat eseri yemeklerdir" şeklinde konuştu.

"Hem tarifini hem de tadını alacaklar"

Yemek müzesini ziyaret eden vatandaşların Diyarbakır'ın unutulmaya yüz tutmuş yemeklerinin hem tarifini hem de tadını alacaklarını kaydeden Alpay, müzenin diğer müzelere göre interaktif müze olmasına yönlendiklerini söyledi. Alpay, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Diyarbakır'a gelenlerin ve Diyarbakırlıların yemekler hakkında bilgi aldığı gibi o yemeklerin tatlarının nasıl olduğunu da anlayabildiği bir interaktif müze olmasını istiyoruz. İnsanların gelip tadımlık da olsa tadabilecekleri ve bunun hakkında bilgi sahibi olabilecekleri interaktif bir müze olarak düşünüyoruz. Yemeklerin bütün masrafları Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Genel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title