Haberler

Ünlü bilim insanından Dünya'yı ayağa kaldıran sözler: Çok az kaldı, sonumuz yaklaşıyor

Güncelleme:

Dünyaca ünlü bilim insanı Henry Gee, bir bilim dergisi için kaleme aldığı yazıda korkunç ifadeler kullandı. İnsanlığın dünyadan silinmeye mahkum olduğunu belirten Gee, "İnsan nüfusunun sadece küçülmeye değil, aynı zamanda çöküşe hazırlandığından şüpheleniyorum ve bu yakında gerçekleşecek" dedi.

Dünya üzerinde yaşanan salgınlar ve küresel iklim krizinin de etkisiyle çeşitli senaryolar yazılmaya devam ediyor. Ancak dünyaca ünlü biyolog Henry Gee'den tarafından kaleme alınan bir yazı, büyük yankı uyandırdı. Gee'den yazısında, insanlığın sonunun çok da uzak olmadığını ifade etti.

DÜŞEN DOĞUM ORANLARI VE KİRLİLİK ETKİLİ

Bilim insanı, Scientific American'da kaleme aldığı yazıda modern insanın geleceğini hem sosyo-ekonomik bağlamda hem de genetik ve biyolojik açıdan değerlendirdi.

İnsanın genetik çeşitliliğindeki yetersizliğe, düşen doğum oranlarına, kirliliğe ve aşırı kalabalık şehirlerde yaşamanın neden olduğu strese değinen Gee, şu çıkarımda bulundu: İnsan nüfusunun sadece küçülmeye değil, aynı zamanda çöküşe hazırlandığından şüpheleniyorum ve bu yakında gerçekleşecek.

"1 MİLYON YIL İÇERİSİNDE YOK OLUYORLAR"

Memeli türlerinin Dünya sahnesine hızla çıkıp, aynı hızla sahneden çekildiğini vurgulayan bilim insanı bu türlerin yaklaşık bir milyon yıl içinde ortaya çıktığını, geliştiğini ve ardından yok olduğunu belirtti. Gee, "Fosil kayıtları, Homo sapiens'in yaklaşık 315.000 yıldır var olduğunu gösteriyor" diye yazdı. Yazısına devam eden Gee, Bir tür olarak H. sapiens'in bireyleri birbirine son derece benzer. Birkaç vahşi şempanze grubunda, tüm insan popülasyonundan daha fazla genetik çeşitlilik vardır. Genetik çeşitliliğin olmaması türlerin hayatta kalması için hiç iyi değil" dedi.

EKONOMİK SIKINTILAR DA TETİKLİYOR

Paleontoloğa göre nüfus artışındaki gerilemenin bir başka nedeni de ekonomi. Politikacılar amansız bir ekonomik büyüme için çabalıyor ama kaynakların sınırlı olduğu bir Dünya'da bu sürdürülebilir değil.

"Gerçekten de, ekonomik üretkenliğin son 20 yılda küresel olarak durduğuna ve hatta azaldığına dair artan kanıtlar var" diyen Gee, şöyle ekledi: Bunun olası bir sonucu da insanların çocuk sahibi olmayı, belki de doğurganlıkları azalmaya başlayana dek ertelemeleri.

Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Bilim İnsanı Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (12)

Ayt Sali:

bu hikaye maya lilar ve diyer uygarliklarda soylerdi... son mon yok devam hersey...millett apatal yerine konuyor satece

43
31
yanıtYanıtla
rukiyerukiye2436:

Ay Allah korusun yaa dahaa 19 yasndym yasamam gereken sylr var??

31
33
yanıtYanıtla
Mevlut Aslan:

Geç kalma biraz hızlı yaşa ??

yanıt4
yanıt5
Murat Kemal:

Elini çabuk tut ??

yanıt0
yanıt0
Mustafa Katırcı:

İnsanlar kendi ipini kendileri çekiyor olan dogaya ve dogada yaşayan canlılara oluyor

42
8
yanıtYanıtla
Fatma Tutkun:

İnsanlık çoktan öldü ağlayani yok sadece

29
5
yanıtYanıtla
Bahadir Atlas:

inşallah insanlığın sonu uzak değildir haklı olmanızı canı gönülden istiyorum

20
8
yanıtYanıtla
Mehmet Delioğlu:

İnsan sonsuz yaşasa ne yazar ki zaten? Dünyaya sanayi devrimi çıktığından beridir çok zarar verdik, faydadan çok zararımız var.

7
2
yanıtYanıtla
Recep Aykun:

Palavra palavra palavra

2
5
yanıtYanıtla
Sevcan Perver:

Katılıyorum ben de bilim insanına dünyada herşey kötüye gidiyor maalesef iyiye gideceği yerde...

5
1
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title