Haberler

Unesco 2016 Yesevi Yılı'nın Son Etkinliği Bahçelievler'de Düzenlendi

Hoca Ahmed Yesevi’nin yaşamı ve düşüncesinin tartışıldığı panel, Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Hoca Ahmed Yesevi'nin yaşamı ve düşüncesinin tartışıldığı panel, Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Dr. Mustafa Tatçı, Doç. Dr. Haşim Şahin ve Yrd. Doç. Dr. Emre Dorman konuşmacı olarak katıldığı paneli Yrd. Doç. Dr. Mustafa Demirci yönetti.

Anadolu coğrafyasında yaşamış, geçmişten günümüze belleklerde yer etmiş ve tarihe mal olmuş 'Abide Şahsiyetler' Bahçelievler Belediyesi'nce gerçekleştirilen etkinliklerle anılmaya devam ediliyor.

UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi Yılı anısına yılın son etkinliği Bahçelievler Belediyesi tarafından "Abide Şahsiyetleri Anma" başlığı altında düzenlendi. Hoca Ahmet Yesevi'nin düşüncelerini ve tarihsel etkilerini anlatıldığı Yesevi Paneli, Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Moderatörlüğünü aynı zamanda Yesevi deyişlerini besteleyen bir tasavvuf musikisi sanatçısı olan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Demirci'nin üstlendiği panele, Türkiye'deki en önemli tasavvuf ve Yesevi uzmanı akademisyenlerden Dr. Mustafa Tatçı, Doç. Dr. Haşim Şahin ve teoloji, felsefe ve din, bilim ilişkisi üzerine özgün görüşleriyle öne çıkan Yrd. Doç. Dr. Emre Dorman konuşmacı olarak katıldı.

Yesevi yılının en yetkin yayınlarından biri kabul edilen Divan-ı Hikmet Hoca Ahmed Yesevi kitabının editörlüğünü de üstlenen Mustafa Tatçı, Türklüğün İslam'ı kavrayış tarzının Türkistan ve Anadolu coğrafyasında yayılmasını sağlayan Ahmet Yesevi'nin hayatı ve yaşam felsefesi hakkında bilgi verdi.

Hoca Ahmet Yesevi üzerine akademik çalışmalar yapan ve Yesevi düşüncesinin Anadolu'ya etkilerini araştıran Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin de "Anadolu'da Ahmed Yesevi Tesiri Üzerine Düşünceler" başlıklı bir konuşma yaptı.

Yazar ve akademisyen Yard. Doç. Dr. Emre Dorman ise panelde günümüz modern insanına Hoca Ahmed Yesevi düşüncesinin ve tasavvuf anlayışının ne önerdiğini ve hangi arayışlarına karşılık geldiğini anlattı.

Aynı zamanda panelin moderatörlüğünü de üstlenen Yard. Doç. Dr. Mustafa Demirci ise Hoca Ahmed Yesevi düşüncesinin tasavvuf musikisine etkisini değerlendirdi. Yesevi deyişlerini bestelediği ilahileriyle de tanınan Demirci, tasavvuf ile musiki ilişkisine dair tartışmaları da aktardı.

Program sonrasında izleyicilere Hoca Ahmed Yesevi'nin eseri olan Divan-ı Hikmet hediye olarak dağıtıldı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Necip Fazıl Kısakürek Hoca Ahmed Yesevi Mustafa Demirci Bahçelievler Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title