Haberler

Unakıtan'dan, Arap Yatırımcılara "Batı Yerine Türkiye'yi Tercih Edin" Önerisi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Körfez Ülkelerinde Büyük Bölümü Petrol Geliri Kaynaklı Olmak Üzere 2 Trilyon Dolara Yakın Fon Bulunduğuna İşaret Ederek, Arap Yatırımcıların Batı Ülkeleri Yerine Türkiye'ye Yatırım Yapmalarını İstedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Körfez ülkelerinde büyük bölümü petrol geliri kaynaklı olmak üzere 2 trilyon dolara yakın fon bulunduğuna işaret ederek, Arap yatırımcılardann Batı ülkeleri yerine Türkiye'ye yatırım yapmalarını istedi. Unakıtan, "Amerikalılar falan cirit atıyorlar Körfez ülkelerinde. Tamam istediğiniz yere yatırın, bir şey demiyorum ama, bu adamlar paranızı batıracak. Amerika'ya götürüp yatırmanın alemi var mı? Burnunuzun dibinde Türkiye var. Burada para batmadı, hiç kimsenin parası batmadı" diye konuştu.

Dış Ekonomik ilişkler Kurulu (DEİK) ve Al-İktissad Wal Aamai işbirliğile düzenlenen 3. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun "Türk-Arap Ekonomik Ortaklığı; Gelecek Vizyonu" konulu 1. Türk-Arap Finans Zirvesinde konuşan Kemal Unakıtan, Türk-Arap ilişkilerinde yıllarca bir boşluk olduğunu kaydederek, ilişkilerin, son 5-6 yılda iyi bir ivme kazandığını ve bölgedeki tüm ülkelerin, bölgeye karşı sorumluğu bulunduğunu ifade etti.

-"PARANIZI ABD'YE YATIRMANIN ANLAMI VAR MI?"-

Unakıtan, dünyanın kritik bir durumda olduğuna işaret ederek, dünya genelinde şu anda üç farklı kriz yaşandığını kaydetti. Bu krizlerden birinin petrol krizi olduğunu, petrol fiyatlarının artmasıyla dünyadaki tüm dengelerin değiştiğini ve petrol fiyatının artık yavaş yavaş fakir ülkelerin alamayacağı duruma geldiğini söyleyen Unakıtan, "Avrupa'da da çeşitli şekillerde hır çıkarma durumları artıyor" dedi.

Dünyayı saran diğer krizlerin ise gıda ve finansal krizler olduğunu bildiren Unakıtan, açıklanan son rakamlara göre mortgage, subprime krizinden 380 milyar dolarlık zararın söz konusu olduğunu, bu rakamın 1 trilyon dolara çıkabileceği yönünde tahminler bulunduğunu aktardı. Batı ülkelerinin Körfez ülkelerine gelme nedenlerini yorumlayan Unakıtan şunları söyledi: "Batı ne yapıyor? Körfez ülkelerinde 2 trilyon dolara yakın petrolden dolayı fon var. Burada biraz daha para kapalım, getirelim, yine batıralım. Batı dünyası bunun için geliyor. Amerikalılar falan cirit atıyorlar Körfez ülkelerinde. Paranız kendinizin. Tamam istediğiniz yere yatırın, bir şey demiyorum ama, bu adamlar paranızı batıracak. Amerika'ya götürüp yatırmanın alemi var mı? Burnunuzun dibinde Türkiye var. Bağırsan duyuyoruz. Burada para batmadı, hiç kimsenin parası batmadı. Borçlarımızı ödememezlik diye bir şey asla olmadı. Toz duman gidiyor adam, çok şükür bizde bir şey yok."

-"DIŞARDAN GELENLERİN, BÖLGEDE BARIŞ İNŞA ETMESİNE GEREK KALMASIN"-

Unakıtan, Türkiye'ye 3 yılda 52 milyar dolarlık yabancı sermaye geldiğine dikkat çekerek, gelecek 3 yıl içinde 53 milyar dolarlık yabancı sermaye beklediklerini belirtti. Unakıtan, "Beklentimiz önümüzdeki 3 senede 53 milyar dolar. Arap dünyasından Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yatırım olmuş. Kafi mi? 2 trilyon dolar bölü 5 milyar dolar... Kafi değil" şeklinde konuştu.

Arap şirketlerinin Türkiye'de şirket kurabileceğini söyleyerek, Arap yatırımcıları, Türkiye'yi tercih etmeye çağıran Unakıtan şöyle Konuştu:

"Paris'te OECD'de konuşuldu. Bunları diyor, memleketinize çağırmayın. Bak bize nasihat çekiyorlar. "Bu fonlar ülkenize gelmesin.' Nereye gitsin bu fonlar? Amerika'ya gitse iyi mi? İyi. Fitne fücur gelişmeler oluyor, fikirler öne sürülüyor. Resmen konuşuldu, gündem maddesiydi. Aklımızı başımıza alalım. Menfaatlerimiz neredeyse oraya göre hareket edelim. Sizler paralarınızı nasıl kullanacağınızı iyi bilirsiniz. Falanca batmış, hadi bakalım hisse al. Batmışlar yarın yine gidecekler. Yapmayın beyler. Sizler paralarınızı nasıl kullanacağınızı iyi bilirsiniz. Gelin hep beraber proje yapalım. Bölgeyi barış bölgesi haline getirelim. Dışarıdan birileri gelip de "Burada barış tesis edelim' gibi şeylere ihtiyaç kalmasın."

-"ARAP SAÇI" GAFI

Bu arada Unakıtan, Türk ve Arap işadamlarının katıldığı toplantıda sorunlara değinirken, bunların bir kısmı çözülürken bazı işlerin "iyice arap saçına döndüğü" ifadesini kullandı. Unakıtan daha sonra, "Arap saçı derken bu bir deyim. Yanlış anlaşılmasın, Arapların saçı gür..." sözleriyle düzeltme yapma ihtiyacı duydu. (ANKA)

(DG/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title