Haberler

Ulaştırma Bakanı Yıldırım İzmit'te - Bakan Yıldırım, Um Deniz Sanayi Aş'nin Alman Firması İçin İnşa Ettiği 2 Tankerin Denizde Yüzdürülmesi Törenine Katıldı (fotoğraflı/görüntülü)

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Türkiye, küçük ve orta ebatlı tanker yapımı konusunda Avrupa'da lider ülke konumuna ve marka haline gelmiştir'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Türkiye, küçük ve orta ebatlı tanker yapımı konusunda Avrupa'da lider ülke konumuna ve marka haline gelmiştir'' dedi.

Yıldırım, Kocaeli'nin Yeniköy beldesinde kurulu UM Deniz Sanayi A.Ş'nin tersanesinde yapımı tamamlanan 2 adet kimyasal tankerin denize yüzdürülmesi törenine katıldı.

Bakan Yıldırım törende, Türkiye'nin, AK Parti iktidarıyla birlikte her alanda olduğu gibi denizcilik alanında da çok önemli gelişmelere imza attığını söyledi.

Türkiye'nin 2003 yılındaki çelik işleme kapasitesinin 230 bin tondan 2005 yılı sonunda 450 bin tona ulaştığını ifade eden Yıldırım, DWT kapasitesinin de 500 bin DWT tondan 1,5 milyon DWT ton kapasiteye ulaştığını belirtti.

Yıldırım, şöyle devam etti:

''Diğer bir gösterge de şöyle. Türkiye, dünya gemi inşa payında binde 8 pay alıp 23. sıradayken, bugün büyük bir gelişme göstererek dünya gemi inşa sıralamasında 9. sıraya yükselmiştir. Bütün bu olanlar üç yıl içinde gerçekleşmiştir.

Eskiden tersanecilik, gemi inşa denildiğinde 70'li ve 80'li yıllarda Haliç Körfezi, Haliç Tersanesi, Camiialtı Tersanesi, Hasköy Tersanesi ve küçük çekek yerler akla gelirdi.

Ancak bugün, Aydınlık köyü yeni tersane inşa alanları olarak anılmaya başlandı. 38 civarında irili ufaklı tersanelerimizde Tuzla'da da ciddi şekilde tamir ve gemi inşa faaliyetleri devam ediyor.''

Sadece Haliç ve Tuzla'da değil, Türkiye'nin 8 bin 400 kilometrelik sahil şeridinin hemen her yerinde tersane planlaması, tersane inşaatı ya da tersanelerin bulunduğunu da ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

''Türkiye inşaatının gurur kaynağı olan kaynakçısından, montajcısından, elektrikçisine, mühendisine, marangozuna tüm gemi sektörünün çalışanlarına işçi ve mühendislerine teşekkür ediyorum.

Türkiye, küçük ve orta ebatlı tanker yapımı konusunda Avrupa'da lider ülke konumuna ve marka haline gelmiştir. Bu da bizim ülkemizin gurur duyacağı bir yönüdür. Diğer taraftan, Türkiye dünyada ve Avrupa'da çok önemli bir yat imalatçısı olan bir ülke haline gelmiştir.''

-GEMİ İNŞA ÜSSÜ-

Dünya ticaret filosunun yüzde 50'sinin ekonomik yaşını tamamladığını ifade eden Yıldırım, bugün Kore tersanelerine gemi inşa siparişi verebilmek için yatırımcının torpil aradığını ve 3-5 yıl beklediğini belirtti.

Gemi inşasında 9. sırada bulunan Türkiye'nin, pastadan sadece yüzde 1,2 olduğunu, Kore, Japonya ve Çin'in pastadan yüzde 76 pay aldığını bildiren Yıldırım, ''O halde Türkiye'nin coğrafi konumunu düşünelim. Bu coğrafyada bir ülke için gemi inşa sektörü, lokomotif sektör olarak görülmelidir ve bu gözle desteklenmelidir'' dedi.

Yıldırım, şunları kaydetti:

''Bizim hükümetimizde bunu yapmaktadır. Önümüzdeki yıllarda Türkiye yeni bir gemi inşa üssü haline gelecektir. Buradan müjdeliyorum. İşte bunların sesleri geliyor. UM Tersanesi uzun bir yolculuktan sonra 6 tane gemiyi, tek seferde 340 bin tonluk bir gemiyi kızağa koyacak kapasiteye ulaşmış ve özel sektör eliyle bunu gerçekleştirmiş bir örnektir.''

-UM DENİZ SANAYİ A.Ş-

UM Deniz Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Mengenecioğlu da 1990 yılında büyük gemilerin yapımını planladıklarını ancak çeşitli nedenlerden dolayı bunun geciktiğini söyledi.

Gemi inşasına geçen yıl başladıklarını, kısa bir sürede 2 adet 12 DWT'lik kimyevi tankerin yapımını bitirip denize yüzdürüldüğünü anlatan Mengenecioğlu, şirketlerinin yatırımlarının ve gemi yapım işlerinin devam ettiğini kaydetti.

Kocaeli Valisi Erdal Ata'nın da katıldığı törende, Bakan Yıldırım, 32 numaralı 900 TEU konteynır gemisinin bloklarının birleştirmek için kaynak yaptı.

Bu arada, Alman Vecsell Şirketi'nin siparişi üzerine yaptırılan 140,5 metre uzunluğunda, 19,60 yüksekliğinde ve 9,35 metre genişliğindeki kimyevi tanker ise Sevil Mengenecioğlu tarafından kurdelası kesilerek denizde yüzdürüldü.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title