Haberler

Türksav Ödül Töreni

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Desteğiyle Yeni Bir Proje Üzerinde Çalıştıklarını Belirterek, 'Türk Dünyası Ortak Asamblesi'ni Kurmayı Planladıklarını Söyledi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, 'Türk Dünyası Ortak Asamblesi'ni kurmayı planladıklarını söyledi.

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı'nın 12. Türk Dünyası Hizmet Ödülleri Töreni, Tarihi Türk Ocağı binasında gerçekleştirildi. Törene TBMM Başkanı Köksal Toptan, eski Kültür ve Turizm Bakanı Namık Kemal Zeybek, Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar ve ödül sahipleri katıldı. Törende bir konuşma yapan TBMM Başkanı Toptan, Türk dünyasını 'ulu bir çınar' olarak nitelendirerek, Türk devletlerinin de bu çınarın dalları olduğunu söyledi. Dede Korkut'tan, Hoca Ahmet Yesevi'ye, Yunus Emre'den Hacı Bektaş-ı Veli'ye, Mevlana'dan, Cengiz Aytmatov'a kadar birçok önemli bilge ve sanatçının eserlerini bu coğrafyalarda verdiklerini kaydeden Toptan, "Bu bilge ve ilim adamlarımızın eserlerini korumak ve onlardan ilham alarak geleceğe aktarmak görevimizdir" dedi. Türk dünyasının aynı dili konuşan ve aynı soydan gelen insanlardan oluştuğunu ifade eden Toptan, Türk devletleri arasındaki kardeşlik, dayanışma ve işbirliğinin farklı olduğunu söyledi. Sanatçıların da bu ilişkilerin gelişmesinde ve ortak geçmişin yeni kuşaklara aktarılmasında önemli rol oynadıklarını belirten Toptan, geçmiş ve gelecek arasındaki erdemli köprüyü kuranların başında yazarlar ve sanatçıların geldiğini vurguladı.

Atatürk'ün Türk dünyası ile ilgili gösterdiği istikametin hala tam olarak görülemediğini belirten Toptan, günümüz şartlarını ve dünya konjonktürünü çok iyi değerlendirmek gerektiğini kaydetti. Geçmişte Türk cumhuriyetlerinden 10 bin öğrenciyi Türkiye'ye getirdiklerini, bunun yanında ülkelerde ortak tarih ve edebiyat dersleri verilmesini sağlamaya çalıştıklarını, ancak başarılı olamadıklarını anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Toptan, 'Türk Dünyası Ortam Asamblesi'ni kurmayı planladıklarını ifade etti. Buna ilişkin 20-22 Şubat 2008 tarihleri arasında Antalya'da bir ön hazırlık toplantısı düzenlediklerini ve toplantıya Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın katıldığını belirten Toptan, Haziran'da Türk Devletleri Parlamento Başkanları Toplantısı düzenleyeceklerini ve burada Türk Dünyası Ortak Asamblesi kurulmasını karara bağlayacaklarını dile getirdi. Ancak Özbekistan ve Türkmenistan'ın ilk toplantıya katılmadıklarına işaret eden Toptan, bu iki ülkeye gönderilecek temsilcilerle projenin amacını anlatacaklarını söyledi. Toptan, "Böylece Ortak Asamble ile, orada alınacak kararların gerçekleştirilmesi ve tarafların kendi milli mevzuatlarını ortak noktalara çekilmesi imkanı sağlanacaktır" diye konuştu.

Törende konuşan TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin, Türk milletinin, milliyet duygusunun güçlü bir millet olduğunu, ancak tarihinde hiçbir zaman ırkçılık ve şovenizm olmadığını ve bunun tüm dünyaya anlatılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Anadolu'daki bin yıllık kardeşlik kültürünün bugünlerde büyük bir taarruz altında olduğuna işaret eden Akengin, "Bu yüzden dağlarda şehit veriyoruz. Ama, bin yıllık kardeşlik kültürümüz bu oyunu boşa çıkartacaktır" dedi.

Törende TBMM Başkanı Toptan'a Kırgızistan'ın yerel kıyafeti armağan edildi. Yöresel kıyafetleri giyen Toptan, ödülleri sahiplerine verdi. Ödül alanlar şöyle:

"Şair-Yazar Sabir Rüstemhanlı (Azerbaycan). Araştırmacı-Yazar Ata Terzibaşı (Irak-Kerkük). Çimkent Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mombek Kozybakov (Kazakistan). Makedonya Türkleri Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Başkanı Süleyman Baki. Romanya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Tamer Atalay. Ramazan Öztürk'ün 'Kırılma Noktası' ve Servet Somuncuoğlu'nun 'Karlı Dağlardaki Sır' programlarından dolayı TRT. Alper Tan'ın 'Gündem Ankara' ve Dr. Seyfettin Erol'un 'Sınır Ötesi' programlarından dolayı Kanal A. Adana-Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Özlü. Araştırmacı-Yazar Aytunç Altındal. Araştırmacı-Yazar Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tahsin Parlak. Sanatçı Esat Kabaklı." (MÜG-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title