Haberler

Türkiye Sözlü Basın Tarihi

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından yürütülen bir sözlü tarih çalışmasının ürünü olan, Suat Gezgin, Veli Polat ve H. Esra Arcan'ın birlikte yayına hazırladığı üç ciltlik Türkiye Sözlü Basın Tarihi serisi İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda…

İş Bankası Kültür Yayınları, ülkemizin basın ve demokrasi tarihine ışık tutan Türkiye Sözlü Basın Tarihi başlıklı üç ciltlik serisini gazetecilerin birinci ağızdan tanıklıklarıyla okurlara sunuyor. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından yürütülen bir sözlü tarih çalışmasının ürünü olan kitap, Suat Gezgin, Veli Polat ve H. Esra Arcan tarafından yayına hazırlandı.

Dizinin ilk cildinde 1910-1926 yılları arasında, yani Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş sürecinde doğmuş ve ne yazık ki çoğu artık aramızda olmayan gazetecilerle görüşmeler yer alıyor. Taha Toros, Selami Akpınar, Bedii Faik Akın, Yıldız Sertel, Ali İhsan Göğüş, Hıfzı Topuz, Oktay Akbal, Vasfiye Özkoçak, Sadun Tanju, Altemur Kılıç, Sami Karaören, Kahraman Bapçum, İlhan Selçuk, Haldun Simavi ve Fikret Otyam gibi bir döneme damga vurmuş isimlerin tanıklıkları Cumhuriyet tarihinin önemli dönüm noktalarına ilişkin zengin bir malzeme de sunuyor.

Dizinin ikinci cildinde ise, 1927-1930 yılları arasında doğmuş Betûl Mardin, İlhan Banguoğlu, Naci Yener, Oktay Verel, Orhan Birgit, Necmi Tanyolaç, Ara Güler, İzzet Sedes, Leyla Umar, Sami Kohen, Metin Erksan, Hasan Yılmaer, Necati Zincirkıran, Özcan Ergüder, Orhan Koloğlu, Orhan Karaveli, Erol Simavi gibi ülkemizin ikinci kuşak gazetecilerinin meslek ilkeleri ve demokrasi adına çektiği sıkıntılar gözler önüne seriliyor.

Dizinin üçüncü ve son cildi 1932-1944 yılları arasında doğmuş, Nail Güreli, Altan Öymen, Ziya Nebioğlu, Hasan Pulur, Oktay Ekşi, Nevzat Ünlü, Halil Doğan Katırcıoğlu, Doğan Uluç, Alâeddin Bilgi, Orhan Erinç, Seraceddin Zıddıoğlu, Doğan Heper, Erol Gönenç, Doğan Hızlan, Erol Akıncılar, Ali Gevgilili, Ünal Sakman, Rahmi Turan, Suavi Kaptan, Alpay Kabacalı, Engin Köklüçınar, Kenan Akın gibi isimlerin tanıklıklarına dayanıyor.

Kitapta yer alan tanıklıklar, kronolojik ve tematik kategorilere ayrılarak okurlara sunuluyor, böylece söz konusu zaman diliminde gazetecilerin kişisel özgeçmişleri aracılığı ile döneme ait sosyoekonomik ortam tasvir ediliyor. Seride düşünce ve ifade özgürlüğü, gazetecilik etiği, gazetecilerin nitel donanımı, gazetecilerin sosyoekonomik hakları ve mesleki örgütlenme, gazeteci- gazete sahibi ilişkileri, gazeteci-iktidar (hükümet-ordu-sermaye) ilişkileri, basının teknolojik olanakları ve cinsiyet açısından basında çeşitlilik konuları öne çıkıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Üniversitesi Erol Simavi İş Bankası Veli Polat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title