Haberler

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kuruluyor

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'nın 6 maddesi daha kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'nın 6 maddesi daha kabul edildi.

Genel Kurulda, "temel kanun" olarak ele alınan tasarının görüşmelerine 6. maddenin oylamasından devam edildi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır tarafından verilen değişilik önergesiyle, tasarının, Kurulun yapısını düzenleyen 10. maddesinde değişiklik yapıldı.

Buna göre; Kurul, biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere 11 üyeden oluşacak. Kurulun 8 üyesi Bakanlar Kurulu, 3 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek. Bakanlar Kurulunca seçilecek bir üye Yükseköğretim Kurulu tarafından insan hakları alanında çalışmalar yapan öğretim üyelerinden önerilecek iki aday arasından; 7 üye ise aranan şartları taşımak kaydıyla, insan hakları alanında çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları, sendikalar, sosyal ve mesleki kuruluşlar, akademisyenler, avukatlar, görsel ve yazılı basın mensupları ve alan uzmanlarının göstereceği adaylar veya üyelik başvurusu yapanlar arasından belirlenecek.

Bakanlar Kurulunca seçilen üyelerin görev süreleri dolmadan iki ay önce durum, Kurum tarafından uygun iletişim araçlarıyla kamuoyuna duyurulacak.

Başvurular ve aday bildirimleri Başbakanlığa yapılacak. Yeni seçilen üyeler, yerlerine seçildikleri üyenin görev süresinin bitiminden itibaren göreve başlayacak.

Başkan ve ikinci başkan, Kurul tarafından Kurul üyeleri arasından seçilecek.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, geçmişte kurulan Türkiye İnsan Hakları Kurumunun, kurulmak istenen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumundan daha ileride olduğunu savunarak, Paris İlkelerine uygun olması gerektiğini dile getirdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de düzenlemeyle, bağımsız olması gereken Kurul üyelerinin Hükümet ve Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesinin öngörüldüğünü belirterek, iktidarın yasanın uluslararası standartlara uygun çıkarılması için çaba göstermesi gerektiğini söyledi. Baluken, "Hükümet temsilcisi, Kurulun 5 üyesinin Meclis tarafından seçilmesine olumlu baktığını söyledi. Ancak, yukarıdan gelen talimatla bunun gerçekleşmediğini gördük. Bu alandaki insan hakları derneklerinin üye belirleme hakkı olmalı." dedi.

Kurulun yapısı için İskandinav ülkelerinden örnek verilmesinin inandırıcı olmadığını anlatan Baluken, iktidarın ayrımcılık, işkence ve insan hakları ihlallerine karşı AB kriterleri ve uluslararası standartlarda bir düzenleme yapmadığını savundu.

Kaynak: AA / Politika

İdris Baluken Coşkun Çakır AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500

Yorumlar (1)

ALTAY BULUT:

il insan hakları kurulları kaldırılmıyor?acaba neden?Vatandaş il deki kurula mı başvuracak yoksa bu kuruma mı?Çift başlılık kaldırılmalıydı. Seneye yeni kanun tasarısı tekrar gelir. Böyle kanun tekniği yanlıştır!. . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title