Haberler

Türkiye'de koronavirüs salgını ne zaman bitecek? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan iki olasılığı paylaştı

Güncelleme:

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, katıldığı bir televizyon programında, Türkiye'de koronavirüs salgınının seyri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Toplumsal bağışıklıkla salgının bitmesinin mümkün olmadığını belirten Ceyhan, "Geriye iki tane olasılık kalıyor salgının bitmesi için; biri aşı, diğeri virüsün mutasyona uğraması" dedi.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına yeni tip koronavirüs salgını 11 Mart'ta Türkiye'de görüldü. İlk vakanın görüldüğü tarihten itibaren Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri tarafından tavsiye edilen gerekli tedbirler uygulanarak salgın kontrol altına alındı ve Türkiye normalleşme sürecine girdi.

1 Haziran'dan itibaren seyahat kısıtlaması ve sokağa çıkma yasaklarının sona ermesinin yanı sıra alınan birçok tedbir kaldırılırken, bu süreçte en çok merak edilen sorular arasında "Salgın ne zaman bitecek?" ve "Toplumsal bağışıklıkla salgın biter mi?" soruları oldu. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, katıldığı bir programda merak edilen bu sorulara yanıt verdi.

"TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIKLA SALGININ BİTMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, katıldığı bir programda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının seyriyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Toplumsal bağışıklıkla koronavirüs salgınının bitmesinin mümkün olmadığını dile getiren Ceyhan, "Testte pozitif buldukları hasta sayısının 10 katı kadar yaklaşık kişi bağışık hale gelir. Salgının sonuna kadar 200 bin vaka görürsek biz, o zaman da yaklaşık 2 milyon kişi, ki bu da Türkiye nüfusunun yüzde 2.5'u anlamına gelir. Yüzde 2.5 insan bağışık hale gelecektir. Vakaların yüzde 60'ı İstanbul'da görüldü. İstanbul'da şu an yaklaşık yüzde 6'sı kadar insan bağışık hale gelmiş diye düşünebiliriz" ifadelerini kullandı.

"İKİ OLASILIK VAR"

Ceyhan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"İstanbul'un bu şartta 6 defa darbe yaşaması lazım ki, toplumun yarısı bağışık hale gelebilsin. Virüs maalesef birçok kızamık, su çiçeği virüsü gibi yüksek oranda bağışıklık uyarıcı bir virüs değil. Geriye iki tane olasılık kalıyor salgının bitmesi için; biri aşı, diğeri virüsün mutasyona uğraması."

"TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK GELİŞMESİNİ BEKLEMEK HAYAL"

Öte yandan, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Twitter hesabından da bir paylaşım yaptı. Ceyhan, "Kovid-19 pandemisinden kurtulmak için toplumsal bağışıklık gelişmesini beklemek hayal. En iyi olasılıkla Türkiye genelinde % 2, İstanbul'da % 6,7 bağışıklık gelişmiş olabilir. Yani İstanbul'da bile en az geçirdiğimiz büyüklükte 7 salgın dalgası geçirmek gerekir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de koronavirüs salgını ne zaman bitecek? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan iki olasılığı paylaştı

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Mehmet Ceyhan İstanbul Türkiye Ceyhan Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (14)

Vet. Hek. Tamer:

Virüsün mutasyona uğrayarak salgının bitmesi olasılığı bana biraz saçma geldi. Bütün Covid-19 virüsleri mutasyona uğrayacak değil. Mutasyon geçirmeyen virüsler yayılıma devam edecek yine de. Mutasyona uğrayan virüsler ya daha az enfektif özelliğe sahip olacak ya daha çok yada başka bir şekilde mutasyona uğrayacak. Sonuç olarak virüs tek bir odaktan yayıldı şu anda yüzbinlerce odağı var. Bütün virüsler de aynı anda mutasyona uğrayamayacağına gore. Mutasyonla salgının durma gibi bir olasılığı yok. Hatta düşük de olsa yeni varyantları ile daha bulaşıcı , ölüm oranı yüksek olan salgınlar oluşturma olasılığı var.

4
0
yanıtYanıtla
Gülçin:

Mantıklı bir yorum

yanıt0
yanıt0
The barbarıan:

Kes lan sesini!

yanıt0
yanıt0
Lastik yakında patlar:

Böyle birden bire kabak çekirdeği gibi açılmak bilime de uygun gelmiş olmalı. . . . .

2
1
yanıtYanıtla
haberci:

geleni kucaklıyorum ben bi sıkıntı yok. canan karatay belgeleriyle anlatıyo bi ara bi dinleyin corona neymiş. . .

3
0
yanıtYanıtla
Ekonomik kriz korona yı arattıracak:

Kelle paça Canan mı ?sahi nerelerde ekranlarda göremez olduk, ekranlara çıksa da moralimiz düzelse.

yanıt1
yanıt0
HA GAYRET:

Kurban bayramını bir birimizi kucaklar isek iş çözülür :)

2
1
yanıtYanıtla
demi demi:

keşke keşke

yanıt2
yanıt0
1453:

Bu olasılık malesef normallesme surecındekı davranısları ıcermedıgı ıcın aynı fıkırde degılım. Metrobus otobus mınıbusler alllaha emanet gercekten istanbul ıcın boyle dıger ıllerı bılemem.

1
0
yanıtYanıtla
Duran koçaş:

Korona

0
1
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title