Haberler

Türk Tarih Kurumu Konferanslar Dizisi

Prof. Dr. Hanioğlu: "İttihat ve Terakki şemsiye bir örgüt olarak, sultana muhalefet edenleri farklı nedenlerle bir araya getirmiş bir oluşumdur"

Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu, "İttihat ve Terakki şemsiye bir örgüt olarak, sultana muhalefet edenleri farklı nedenlerle bir araya getirmiş bir oluşumdur" dedi.

Türk Tarih Kurumunca (TTK), "Dünü Hatırlamak, Bugünü Anlamaktır" temalı konferanslar dizisi kapsamında, "İttihat ve Terakki Cemiyeti Konferansı" düzenlendi.

Prof. Dr. Hanioğlu TTK Konferans Salonu'ndaki konferansta, İttihat ve Terakki'nin doğuşu, Osmanlı İmparatorluğu içindeki yapılanması ve siyasetteki rolü üzerine sunum gerçekleştirdi.

İttihat ve Terakki'nin kuruluşunda görev alan isimlerin Türk olmadığını belirten Hanioğlu, oluşumun sonraki yıllarda çeşitli nedenlerle hızlı bir Türkçülük düşüncesine kaydığını söyledi.

1906'dan itibaren merkez komitesi içinde Türk olmayan hiçbir isim bulunmadığını anlatan Hanioğlu, "İttihat ve Terakki şemsiye bir örgüt olarak, sultana muhalefet edenleri farklı nedenlerle bir araya getirmiş bir oluşumdur. 1908'de her konuda hükümete direktif veriyordu. 1913'ten sonra ise tek parti örneklerinden birisini ortaya çıkardı" diye konuştu.

İttihat ve Terakki'nin 1913'ten sonra gerçek anlamda kendisini bulduğunu ve politikalarını uygulamaya başladığını vurgulayan Hanioğlu, yapının bir lider değil de bir cemiyet kültü olduğunu savundu. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türk Tarih Kurumu Şükrü Hanioğlu Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title