Haberler

Trabzonlu Yönetmenin "Hes Filmi" Tokyo Yolunda

Trabzon'da çekilen ve bölgedeki HES'lere karşı köylülerin verdiği mücadeleyi konu alan "Kırlangıçlar Susamışsa" filmi, 27. Tokyo Film Festivali'nde, ''Asya'nın En İyi Filmi'' ve ''Asya Ruhu'' kategorilerinde yarışacak Filmin yönetmeni Çakıral: "Amacımız bu filmle insanlara yaşadığımız çevreye dönük bir.

ZAFER SEL - Trabzon'da çekimleri yapılan ve Hes'lere karşı köylülerin verdiği mücadeleyi konu alan "Kırlangıçlar Susamışsa" filmi, 27. Tokyo Film Festivali'nde, "Asya'nın En İyi Filmi" ve "Asya Ruhu" ödüllerini almak için yarışacak.

Filmin senaryo yazarı ve yönetmeni Muhammet Çakıral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, filmin senaryosunu yaklaşık 18 ay önce yazdığını anlattı.

Çakıral, filmin çekimlerinin tamamının memleketi Trabzon'un Çaykara ilçesinde yapıldığını vurgulayarak, yaklaşık bir yıl önce 3 aylık bir çalışma sonucu çekimlerini yaptıkları "Kırlangıçlar Susamışsa" adlı belgesel filmi tamamladıklarını kaydetti.

Filmin, Doğu Karadeniz'de yaşam alanlarını korumaya dönük bir öyküden yola çıkarak tasarlanıp çekildiğini belirten Çarıkal, "Son yıllarda gerek ülkemizde gerekse dünyanın çeşitli yerlerinde doğaya dönük büyük saldırılar yaşanmaktadır. Bu saldırılar bütün canlıları ve yaşlı küreyi tehdit boyuta ulaşmış, kimi sonuçları günümüzde bile yaşanır duruma gelindi. Amacımız bu filmle insanlara yaşadığımız çevreye dönük bir duygu oluşturup asıl mekanımız, evimiz olan yaşlı küreye sahip çıkmak ve ona ait olan her şeyi koruyabilmektir" diye konuştu.

"10 film arasında yarışacak"

Çakıral, bölgedeki HES çalışmalarına dikkat çekmek istediklerini dile getirerek, filmin, herkese yaşadığı çevreye, doğaya, insana sahip çıkmaya çağırdığını vurguladı.

Filmin, 27. Tokyo Film Festivali'nde, "Asya'nın En İyi Filmi" ve "Asya Ruhu" ödülleri kapsamında 10 film arasında yarışacağını vurgulayan Çakıral, festivalde Türkiye'yi en iyi şekilde başarıyla temsil etmek istediklerini kaydetti.

HES'lere karşı mücadele eden köylülerin hikayesini konu alan ve görüntü yönetmenliğini Erdal Eksert'un yaptığı filmde Murat Sarı, Burak Sarı, Hamit Demir, Havva Sarı, Ali Dursun, Elif Canbolat, Cihan Semiz yer alıyor.

Müziklerini Cem Tarım'n hazırladığı "Kırlangıçlar Susamışsa" filminin dünya prömiyeri 28 Ekim'de düzenlenen 27. Tokyo Film Festivali'nde gerçekleşecek. - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Muhammet Çakıral Tokyo HES Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title