Haberler

Toplu taşıma araçlarında yan yana oturanlar dikkat! Virüs saldırıya geçiyor

Güncelleme:

Çin'de 72 bin kişi üzerinde yapılan çalışma ile toplu taşımada bulaş riskinin yüzde 0 ile yüzde 10 arasında değiştiği saptandı. Bu risk; nerede oturduğunuz, en yakın kişi ile aranızdaki mesafe, yolculuğun süresi gibi etkenlere bağlı olarak değişiyor. Örneğin; enfekte hastanın tam yanına oturanlarda risk yüzde 3.5'u buluyor.

Çin'in G trenleri denilen yüksek-hızlı trenleriyle seyahat eden kişiler üzerinde bir araştırma yürütüldü. Araştırmanın sonuçlarına göre hastalığın bulaşma riski yüzde 0 ile yüzde 10 arasında değişiyor. Yüzde 10 bulaşma riski; nerede oturduğunuza, en yakın kişi ile aranızdaki mesafeye, en yakın kişinin enfekte olup olmadığına, yolculuğun ne kadar sürdüğüne bağlı olarak değişiyor.

"TOPLU TAŞIMADA YOĞUNLUĞU AZALTMAK ÖNEMLİ"

Southampton Üniversitesi'nden Dr. Shengjie Lai'nin ele aldığı, Clinical Infectious Diseases isimli bilim dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçları ile ilgili şunları söylüyor: "Çalışmamız trenlerde COVID-19 bulaşma riskinin arttığını ortaya koyuyor. Yolcunun nerede oturduğu, yolculuk süresi ve enfekte olan bir kişinin yakınlarında olup olmaması büyük fark yaratıyor. Bu çalışma toplu taşıma araçlarında yoğunluğu azaltmanın önemini ve araca binmeden önce yolcularının ateşlerinin ölçülmesinin gerekliliğini ortaya koyuyor."

YOLCULUKTAN 14 GÜN SONRA COVID-19 SAPTANDI

Araştırmada "endeks hastaları" olarak belirlenen 2 bin 300 kişi incelendi. Bunlarda trenlerle yolculuktan 14 gün sonra COVID-19 geliştiği saptandı. Ayrıca hastalarının üç sıra önünde veya arkasında oturan 72 bin yolcu mercek altına alındı.

VİRÜSÜN SALDIRI HIZINI OTURMA MESAFESİ VE YOLCULUK SÜRESİ BELİRLİYOR

72 bin kişiden de 234'ünde COVID- 19 geliştiği görüldü. Bu da "saldırı hızının" yüzde 0.32 olduğuna işaret ediyor. Bu oran, enfekte hastanın tam yanına oturanlarda yüzde 3.5 olarak bulundu. Ancak enfekte hastanın tam yanındaki koltuğa değil de aynı sırada oturan yolcu için bu saldırı hızı yüzde 1.5 olarak hesaplandı. Yolcu, enfekte olan hastanın bir-iki sıra gerisinde oturuyor olsaydı bu oran 10 misli düşük çıkacaktı. Yolculuk süresi de riski etkiliyor. Örneğin saldırı hızı, enfekte hastayla birlikte yolculuk yapan kişi için saat başına yüzde 0.15 oranında artıyor.

COVİD-19'LU BİRİNDEN BOŞALAN KOLTUKTAN VİRÜS BULAŞMA RİSKİ DÜŞÜK

Bir diğer ilginç bulgu da; enfekte hastanın boşalttığı koltuğa oturan kişide hastalığı kapma riskinin çok düşük olması. Örneğin enfekte olan hastalardan boşalan koltuklara oturan 1342 kişinin yalnızca birinde COVID-19 gelişti.

Araştırmayı yürütenlerin trenlerle yolculuk yapanlara önerileri şöyle: Yolcular aynı sırada aralarında en az iki koltuk bırakacak şekilde oturmalı ve yolculuk süresi 3 saati aşmamalı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Çin Halk Cumhuriyeti Haberler

Bakmadan Geçme

Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Ekmeğe zam var mı? Ekmeğe zam gelecek mi, kaç TL olacak? Lovely Runner 9. bölüm ne zaman? Lovely Runner 9. bölüm yayınlandı mı? YENİŞEHİR ARNAVUTKÖY KURA ÇEKİMİ CANLI: THY Emlak Konut Yenişehir evleri Arnavutköy kura çekimi nereden izlenir? İstanbul - Sivas yüksek hızlı tren açıldı mı? İstanbul - Sivas YHT başladı mı, kaç saat sürüyor? Cumartesi günü kargolar açık mı? Cumartesi günü kargolar saat kaça kadar açık, dağıtım yapıyor mu 2024? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü (Yarın) noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Hangi surede iki besmele vardır? Hangi surede iki besmele geçmektedir? 4 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 4 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 4 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? (SAYAÇ)? 4 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu?
500

Yorumlar (9)

Adınız soyadınız:

Napsın millet ya. İşe gidecek mecbur. Otobüsler tıklım tıklım

6
1
yanıtYanıtla
YAV HEHE:

YANYANA OTURMAYIN AMA DIPDIBE AYAKTAN İŞE GİDİN DİYORLAR. . BİSİKLET YOLU YAPINDA İŞE ÖYLE GIDELIM:))

1
1
yanıtYanıtla
FIRTINA:

NAPAK YANIMIZA OTURANI KOVALIM MI ARKADAŞ BU NE SAÇMA BİŞEY YA

1
1
yanıtYanıtla
Bekiro:

Yes tiklim tilki

1
0
yanıtYanıtla
Hammo:

İstanbul ve İzmir dikkat etmeli

0
0
yanıtYanıtla
Puu:

evet

0
0
yanıtYanıtla
Enişte:

Asgari ücretlinin çilesi bitmez ne olsa en çok o etkilenir örneklerinden biri de budur Ayrıca Hammoya katılmıyorum.

0
0
yanıtYanıtla
Beyazıt:

Maalesef yurt dışı ile ülkemiz bir değil burada insana ve insani değerlere öncelikle bizim insanımız önem vermiyor kendine gelene kadar da canına önem vermiyor maskeyi yarım takıyor öksürürken kapatmak yerine sağa sola atıyor tükürüyor ah ah.

0
0
yanıtYanıtla
Ayyildız:

132V yi de bir gün durdururmusunuz bırakın mesafeyi nefes alacak yer kalmıyor. Ayrıca durdurup kontrolun ne manası varki bütün araçlarda kamera var. Kayıtları denetleyin ne demek istedigimi anlarsiniz..

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title