Haberler

Can Yücel "Can" Oyunu İle Ölümsüzleşiyor

Güncelleme:

Türk tiyatrosunun önemli ustası Genco Erkal tarafından Can Yücel şiirlerinden uyarlanan oyun, Kasım ve Aralık ayında sahnelenecek.

Türk tiyatrosunun önemli ustası Genco Erkal tarafından Can Yücel şiirlerinden uyarlanan oyun, Kasım ve Aralık ayında Adana, Antakya, Gaziantep ve İstanbul'daki tiyatro salonlarında sahnelenecek.

2011 yılında ilk kez sahneye konan, yönetmenliğini ve oyunculuğunu Kemal Kocatürk'ün üstlendiği, uyarlamasını Genco Erkal'ın yaptığı "Can" oyunu ile yeniden ölümsüzleştirilen ve hayatın içinden hiç eksilmeyen Türkiye'nin en önemli şairlerinden Can Yücel, bu yıl da sevenlerini peşinden sürükleyecek ve Adana, Antakya, Gaziantep ve İstanbul'daki tiyatro salonlarında izleyicilerle buluşacak.

Türk resminin desen virtüözlerinden biri olan Mehmet Güleryüz'ün video-desenleri ve Ayça Kocatürk'ün müzikleri eşliğinde sahneye aktarılan oyunda Mehmet Güleryüz'ün on altı video deseni yer alıyor. Yalın bir sahne düzenine ve dile sahip olan oyunun çevre düzeni ise, Sırrı Topraktepe tarafından yapılıyor, ışık tasarımını da Aslı Atasoy üstleniyor.

"Bir dostu olmalı insanın" Can Baba!


Muzip, dik ve duyarlı karakteriyle kendini kitlelere sevdiren Can Yücel, her daim hayranı olduğu günebakan çiçeklerinden, sevdiği insanlardan ve doğanın sadeliğinden ilham aldı. İlk şiirlerini 1950 yılında "Yazma" adlı kitapta topladı ve devamında Yenilikler, Seçilmiş Hikayeler, Sosyal Adalet, Şiir Sanatı, Papirüs, Yeni Dergi, Birikim ve Yeni Düşün gibi dergilerde şiirlerini yayımladı.

1965'ten sonra siyasal konularda verdiği eserleriyle mahkümiyet ve kovuşturmalardan başını kaldıramadı. Sevenleri tarafından "Can Baba" olarak anılan şair, "ben hayatta en çok babamı sevdim" diye başladığı dizelerden "Mare Nostrum"a, "Sevgi Duvarı"ndan "Sağlık Olsun"a kadar her yaştan ve her kesimden insanın öyküsünü kendi şiir dünyasında samimiyetle kitlelere yansıttı ve Türk edebiyatında eşsiz bir yere sahip oldu.

Tiyatro Kumpanyası

Kemal Kocatürk'ün "Yalansız, yalın ve harbiden tiyatro" söylemi etrafında şekillenerek Türk tiyatrosuna yeni bir soluk getiren Tiyatro Kumpanyası, 2011'de Can Yücel'den Genco Erkal'ın uyarladığı ve Kemal Kocatürk'ün yönetip oynadığı "Can" adlı tek kişilik oyunla tiyatro dünyasına merhaba demişti.

2013 başında sahneye koyduğu çocuklara yönelik şiddet karşıtı, müzikli ve danslı "Oturan Boğa" çocuk oyunuyla sahneye çıkan Tiyatro Kumpanyası, geçtiğimiz yıl da yayınladığı tek kitapla 50'nin üzerinde baskıya ulaşan ve Türkiye'nin en çok okunan şairlerinden biri olmasıyla ünlenen Ahmed Arif'in yaşam öyküsünü "Hasretinden Prangalar Eskittim" adlı oyunuyla şiir severlere aktarmıştı. Tiyatro Kumpanyası'nın en yeni oyunlarından biri ise, mutsuz bir ailenin mutluluğu arayan küçük kızının öyküsünü anlattığı "Küçürekkız".

"Can" gösterimleri

Biletix'ten ve tiyatro gişelerinden biletleri temin edilebilen oyunun dört farklı şehirdeki gösterim yerleri ve tarihleri ise şöyle:

12 Kasım Salı, 20.30 Adana Büyükşehir Sahnesi


13 Kasım Çarşamba, 20.30 Antakya Meclis Salonu


14 Kasım Perşembe, 20.30 Gaziantep Onat Kutlar Sahnesi


22 Kasım Cuma, 20.30 İstanbul Şişli Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu


27 Aralık Cuma, 20.30İstanbul Caddebostan Kültür Merkezi

Oyunlar hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler www.tiyatrokumpanyasi.com adresini kullanabilirler.

Kaynak: KurumsalHaber.com / Kültür Sanat

Kemal Kocatürk Genco Erkal Can Yücel Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title