Haberler

Mardinli Kadınlar Terörün Ortasında Para Kazanıyorlar

Güncelleme:

Ebru Baybara Demir, Mardin'de terör olayları ile oteller bir bir kapanıp turizmin beli kırılınca takı işine girdi. Bölge insanı ile ürettiği takıları ABD'ye satıyor.

Mardin'de henüz turizmin emekleme döneminde bile olmadığı yıllarda, Mardin'in mutfağını iyi bilen kadınlarını örgütleyerek ünlü Cercis Murat Konağı'nı hayata geçiren Ebru Baybara Demir yeni bir girişime imza attı. Terör olayları ile bölgede oteller birbir kapanınca, o da 16 yıldır birlikte olduğu personeli ile takı işine girdi. Hürriyet Gazetesinden Gila Benmayor, bu başarı hikayesini yazdı.

KİMSEYİ BIRAKIP GİTMEDİ

Ebru Baybara Demir bu zor şartlarda sadece iyi yemek pişirmesini bilen kadınlarla Cercis Murat Konağı'nda girişimciliğe adım atmıştı. "Şimdi aynı şeyleri tekrar ama daha zor şartlarda yaşıyor gibiyim" diyor.

Mardin'de beş büyük otelin kapandığını, varını yoğunu turizme yatırmış küçük işletme sahiplerinin nasıl zor durumda olduklarını anlatıyor. "Ben yanımda çalışanlarla 16 yıldan beri birlikteyim. Her şeyi birlikte öğrendik. Şimdi onlara gidin diyemiyorum. Diyemem de" diyor.

AİLESENİ RAĞMEN MARDİN'İ TERK ETMİYOR

Ebru Baybara Demir, İstanbul'daki ailesinin ısrarlı bir şekilde "buraya gel" dediği Mardin'de turizm durunca 'Hayatım halde Mardin'i bırakmıyor.

"Bütün bu yaşadıklarımızı günün birinde geride bırakabilmemiz için de birilerinin burada ve ayakta kalması lazım" diyor.

TERÖRÜN ORTASINDA YENİ İŞ KURDU

Mardin'i bırakmadığı gibi yeni projelere yelken açmış. Hem işletmesinin ayakta kalmasını sağlamak, hem çalışanları işten çıkartmamak için kolları sıvamış. İşletmesinde çalışan 5 kadın aşçı ile birlikte, Mardin'in geleneksel el sanatlarını yeniden yorumlayarak hediyelik takı, anahtarlık, tespihlerin üretildiği "Hayatım Yenibahar" atölyesini kurmuş. "Bu proje bölgede yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda ekonomik hayatın durma noktası geldiği bir dönemde kadınlara umut veriyor" diyor.

11 KADINA İŞ VERİYOR ABD'YE SATIYOR

Beş kadınla başlayan "Hayatım Yenibahar" atölyesi şimdi 11 kadına iş olanağı sağlıyor. Mardin'deki gümüş ustalarından da destek alarak ürettiği birbirinden güzel takılariçin ABD'den dahi sipariş alıyor.
Ebru Demir Baybara onu tanıdığım ilk günden beri "kadının gücüne" inanmış biri. "Kadınlar özgür iradeleriyle karar verdikleri, eğitim hakkına kavuştukları ve yetenekleri keşfettikleri zaman hem hayatları değişiyor, hem değdikleri hayatlar değişiyor" diyor.

KIZLARI OKUTUYOR

"Hayatım Yenibahar" atölyesinde işleri yoluna koyar koymaz Mardin'de kızları okutan Payda Derneği ile işbirliği yapmış. Geçen hafta atölyenin yaptığı anahtarlıklarla Payda Derneği'nin okuttuğu üç üniversiteli genç kıza bilgisayar alınmasını sağlamış. "Şimdiki hedefimiz üniversite sınavlarına hazırlanan kızlarımızı test kitabı almak." Ürünleri internet üzerinde satılan, instagram ve facebook'tan takip edebileceğiniz "Hayatım Yenibahar"ın ismi ne ifade ediyor?

Hayatım Yenibahar, turizm sektörünün ağır bir darbe yediği Mardin'de ekonomiyi canlandıran yeni bir soluk. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ebru Demir Mardin Turizm Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Bakmadan Geçme

Şaban Ataş cinayeti ne? Şaban Ataş'ı kim öldürdü? Müge Anlı canlı yayınında itiraf! 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Sözleri! En Güzel ve Anlamlı 19 Mayıs Mesajları 14 Mayıs TV Yayın Akışı #128250 Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Aziz Yıldırım yeniden aday olacak mı? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman? Aziz Yıldırım başkanlığa aday oldu mu? Özlem Savaş kimdir? Özlem Savaş kaç yaşında, nereli? Özlem Savaş biyografisi! Galatasaray şampiyonluk kupasını ne zaman alacak? #127942 Galatasaray Süper Lig Kupasını derbide mi alacak? Az önce deprem mi oldu? 14 Mayıs en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! 19 Mayıs niçin ilan edildi? 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Neden Kutlanır? Sinan Ateş'in öldürülme görüntüleri! Sinan Ateş ne zaman öldürüldü? BARAJ DOLULUK ORANI 2024! İSKİ baraj doluluk oranı nedir? İstanbul baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? GELİNİM MUTFAKTA 14 MAYIS 2024 İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? ChatGPT'nin yeni yapay zeka modeli nedir? GPT-4o özellikleri neler? Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'ye neden soruşturma açıldı? Lays, Ruffles, Doritos, Cheetos ve Çerezza markalarına dava mı açıldı? Selahaddin Eyyubi dizisinin Bernard'ı oynayan Berk Cankat nereli, kaç yaşında? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 14 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? #9917
Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

500

Yorumlar (34)

bbb:

herşeyin içine terörü koyuyorsunuz ya lanet olsun size de insanlığınıza da bu kadar yabani olmayın bütün mardinliler bütün kürtler terörist mi yani. bu saçma sapan düşünceler kafanızda olduğu sürece türkiye hiçbir zaman gelişmeyecektir. . .

27
3
yanıtYanıtla
dünMobil-ANDROID:

İYİ ELEKTRİK BORÇLARINI ÖDERLER YADA PKK'YA SİLAH ALIRLAR O PARA İLE. BENCE İKİNCİSİNİ DAHA ÇOK TERCİH EDERLER GİBİ.

3
27
yanıtYanıtla
ali fuat:

takıların içinda kesin kokain vardır

8
17
yanıtYanıtla
alper_x:

Mardin halkı zekidir çalışkandır şereflidir namusludur mardin halkı müsafir perverdir mardin halkı vatanını miletini sever vatan herşeyden önce gelir madin halkı müslümandır dinini bağlıdır hiristiyani yahudisi yezidisi arabı kürdü genel anlamda herkes birbirine saygılıdır ve sever ben şahsen hepsine kefilim eh bu teröre karışan olabilir onlarda kandırımış ve hainler olabilir nasıl Allah onlarıda ıslah etsin doğru yolu göstersin.

24
1
yanıtYanıtla
dunya buysa yasasin sanli turk milleti:

terorun ortasinda diyincek sanki her yerde bomba yagiyor , , , onlar bizden daha guven icinde yasiyor , , asker onlari koruyor teroristlerde onlara bir sey yapmiyor

21
4
yanıtYanıtla
YAŞASINNN Türkiye:

Onların içinde hep bir korku var. olayların sadece görünen yüzüne bakmayın. ne kadar asker olursa olsun yanımızda savaş çıksa bizde korkarız

yanıt2
yanıt0
Kamil Candar:

HDP belediyesi olan şehirler terörü tercih etmiş demektir buna katlanmak zorundasınız

12
11
yanıtYanıtla
habere bak:

cizrede devlet terörü var

9
14
yanıtYanıtla
Manisali:

Ellerinize saglik hepsi cok guzel.

15
2
yanıtYanıtla
reyhan:

aferin kadına

16
1
yanıtYanıtla
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title