Tarzan Kemal: Bir Kentli Hikayesi" Belgeseli
Sinop'un simge isimlerinden Tarzan Kemal'i anlatan, "Tarzan Kemal: Bir Kentli Hikayesi" belgeseli, sinemaseverlerle buluştu.
Sinop'un simge isimlerinden Tarzan Kemal'i anlatan, "Tarzan Kemal: Bir Kentli Hikayesi" belgeseli, sinemaseverlerle buluştu.
Yönetmenliğini Yusuf Emre Yalçın'ın üstlendiği 60 dakika süren belgeselin gösterimi, Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali kapsamında, Salt Galata'da yapıldı.
Belgesel, üniversiteyi bitirdikten sonra mevcut sistemi reddederek, kıyafetlerini ve parayı hayatından çıkaran ve elinde davul, peşinde köpeklerle sokak sokak dolaşan, kimine göre deli, kimine göre filozof Tarzan Kemal'i (Kemal Koca), onu tanıyanların gözünden anlatıyor.
Kendisi de Sinoplu olan yönetmen Yalçın, gösterim sonrası gerçekleştirilen söyleşide, Tarzan Kemal'in ömrünün sonuna kadar doğa ve hayvanlar için mücadele ettiğini ve 2004 yılında hayatını kaybettiğini söyledi.
Yalçın, çekimlerden önce, Tarzan Kemal gibi yarı çıplak bir şekilde davul çalıp, Sinop sokaklarını dolaştığını aktararak, "Sinoplu çoğu insan Tarzan Kemal'i tanıyor. 'Neden yapıyorsun, ne gerek vardı?' diyen de oldu, 'İyi ki bu filmi yaptın, insanların Tarzan Kemal'i tanıması lazım' diyen de oldu. Çocukluk arkadaşlarımdan dalga geçenler oldu ama Tarzan Kemal'le empati kurmak, onu Sinop halkına hatırlatmak gerekiyordu." diye konuştu.
Çocukluğunda Tarzan Kemal'i tanıdığını ama o zamanlar korktuğu için yanına yaklaşmadığını belirten Yalçın, şöyle devam etti:
"Üniversiteye gittikten ve biraz felsefeye merak sardıktan sonra Diyojen'i okudum. Tarzan Kemal'i Diyojen'e benzettim ve insanlara, 'Acaba neden böyle yaşıyordu?' gibi sorular sormaya başladım. Bir süre sonra insanlar bana gelip onun hakkında yeni bilgiler vermeye başladılar. Toplamda 4-5 yılı bulan bir araştırma sürecinden sonra, somutlaşması için bir fırsat doğdu. Tarzan Kemal'in yeğeni maddi destekte bulunmak istedi. Çekim, kurgu gibi işleri de 1 yıl içerisinde bitirdim."
Genç yönetmen, Tarzan Kemal'in daha fazla tanıtılması gerektiğini vurgulayarak, "Tarzan Kemal'le filmden sonra daha fazla bağ kurdum. İzleyenlerin de bağ kurup ondan etkileneceğini düşünüyorum. Umarım birilerini, bir şeyler yapma konusunda cesaretlendiriyordur. Ben de bu sektörde piyasa işlerinde çalıştım bir süre. Bu film benim için bir nevi başlangıç oldu. Bundan sonra da bu tip filmler yapmaya devam etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.