Haberler

Talesemi ve Lösemi Hastalarından Kefenli Yürüyüş

Şanlıurfa’da bir grup talesemi ve lösemi hastası, yürüyüş düzenledi.

Şanlıurfa'da bir grup talesemi ve lösemi hastası, yürüyüş düzenledi.

Bir Damla Kan Talesemi Derneği tarafından organize edilen yürüyüş için yaklaşık 20 kişilik grup, Şanlıurfa Çocuk Hastanesi önünde buluştu. Grup burada pankartlar açarken, durumu anlamaya çalışan hastane yetkililer, grubun yanına gelerek bilgi aldı. Grup üyelerinin kınama ya da protesto amacının olmadığını söylemesi üzerine hastane yetkileri grubun yanından ayrıldı. Şanlıurfa Valiliği'ne doğru yürüyüşe geçen grubu polis ekipleri durdu. Grup üyelerinin kaldırımdan yürüyeceklerini söylemesi üzerine yürüyüşüne müsaade edilen grubun ilk durağı Harran Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi oldu. Buranın girişine siyah kurdele bağlayan grubun yürüyüşü devam etti. Bir Damla Kan Talesemi Derneği Sekreteri Mehmet Emin Menteş tarafından megafonla hastalığı tanıtan ve hastalıkla ilgili uyarılar yapıldı. Grup içerisinde bulunan çocuk hastalar ise düdük öttürerek, dikkat çekmeye çalıştı. Dernek Başkanı İbrahim Dizlek ise omzuna aldığı kefen ile yürüdü.

KURYE İLE KAN NAKLİ

Dizlek, bölgede 72 talesemi hastasının bulunduğunu ifade ederek, bu oranın nüfusa göre yüksekliğine dikkat çekti. Bölgedeki kan bankasının kapandığını belirten Dizlek, nakil için alınan kanın ise Gaziantep'ten kurye ile gönderildiğini ifade etti. Hasta çocuklara en fazla 3 günlük kanın olması gerektiğini vurgulayan Dizlek, gelen kanların 10 gün ve üstü sürede beklemiş kanlar olduğuna dikkat çekti. Pıhtılaşmış kanların da geldiğini ve bu kanları ise geri iade etmek zorunda kaldıklarını anlatan Dizlek, "Ergenekoncuların döneminde bile üniversitede Hemetoloji çocuk ana bilim dalı vardı. Bölge kan bankacılığı için yazı 3 ay masada kaldı. Biz buraya kefenimizle geldik. Çünkü bu hastalığın tanısı konulduğu günden itibaren biz bu kefeni hazırladık. Bağrımız yanıyor. Ciğerimiz yanıyor. Bunun için buradayız. Devletimizin karşımızda değil, yanımızda olmasını istiyoruz. Siyasetçileri değil, Valimizi istiyoruz" diye konuştu.

"ÜMÜĞÜMÜZÜ SIKMASINLAR"

Öncelikli taleplerinin kan bankası olduğunu anlatan Dizlek, bunun için şiddete başvurmadıklarını ve bundan sonra da şiddete yönelmeyeceklerini ifade etti. Dizlek, "Şiddet için gelmedik. Borçluysak, borcumu ödemeye geldik. Bu çocukların hepsi tıp insanı olmak istiyorlar. Çünkü hepsi bu sıkıntıyı yaşadı, biliyor. Bizim ümüğümüzü, Gaziantep'te keyif çatanların eline bırakmayın, ümüğümüzü sıkmasınlar. Bu suçsa, biz bu suçu işledik. Cezası idam ise, bizi topluca idam edin" dedi.

Lösemi hastaların da sıkıntılarının büyük olduğunu vurgulayan Dizlek, "Büyük bir yaramız daha var, onlar da lösemi hastaları. Steril koşulları yok, kemoterapi alanları yok. Bir kaşe ve doktorla yetinemeyiz" dedi.

Eski siyasetçiler de sitem eden Dizlek, "Sağlık anlamında Şanlıurfa'da akan akıyor. Eski siyasetçiler yaramıza tampon olmadılar. 'Apse' dediler. Paslı neşter vurdular. Neşteri de şah damarımıza vurdular. Hasta enfeksiyondan gitti. Bu Şanlıurfa'nın kaderi mi? 2 milyon nüfusumuz var. Daha Talesemi tanı merkezi bile yok" diye konuştu.

"CAN HAVLİYLE KURULDUK"

Şanlıurfa'da 150 bin gen taşıyıcısı bulunduğunu belirten Dernek Sekreteri Menteş, "Şanlıurfa büyük bir bombanın üzerinde oturuyor. Bununla ilgili biz proje yapıyoruz. Projeye ilgisiz kalınıyorsa, vurgun olarak, değerlendiriliyorsa, biz üzülürüz. Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi, Şanlıurfa Valiliğinin sınırı neresiyse, Bir Damla Kan Talesemi Derneği'nin de hizmet, yetki ve etki alanı orasıdır" dedi.

Menteş, derneğin can havliyle kurulduğunu kaydetti. İçişleri Bakanlığı tarafından dernekler sıralamasında 8. sıraya yerleştirildiklerini de anlatan Menteş, şöyle devam etti:

"Derneğimizi kurup, tüzüğümüzü İçişleri Bakanlığı'na verdiğimizde 252 bin küsür dernekten direkt 8.sıraya yerleştirildik. Bakanlık bizim tüzüğmüzü okudu, algıladı. Sizler de bilin ki biz samimiyiz, ciddiyiz. Can havliyle kurulduk. Problemlerimiz çok. Kışın hastane koridorlarında, yazın hastane bahçelerinde uyuyoruz." dedi.

POLİSLERDEN 'ÇOCUK' HASSASİYETİ

Dreneğin, herhangi bir hayvanı sevenler derneği olmadığını da ifade eden Menteş, dernek yönetici ve üyelerinin insanları gerçekten sevenlerden oluştuğunu ifade ekti. Menteş, yanlarında getirdikleri kefeni de görüşebilmeleri halinde Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'e vereceklerini söyledi.

Basın açıklaması sonunda grup, oturup, 'Vali Küçük'ü bekleme' eylemi yapmak istedi. Grup dağılmak istemeyince polis devreye girdi. Çocukların güneşten rahatsız olabileceğini belirten polisler, çocukların gölgede durdurulmasını istedi. Polisler, valilik sekreterini telefonla arayarak, randevu talep etti. Toplantının ardından heyetin Vali Küçük ile görüşerek, sorunlarını iletmesi bekleniyor. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Dizlek Gaziantep Şanlıurfa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title