Haberler

Talasemi Eğitim Tır'ı İzmir'de

Novartis ve Talasemi Federasyonu İş Birliği ile Akdeniz Anemisi Olarak da Bilinen Talasemiye Karşı Mücadele İçin Yola Çıkan Talasemi Eğitim Tır'ı, 7-10 Kasım Tarihleri Arasında İzmir Konak Meydanı'nda Vatandaşlara Hastalık ve Hastalıkla Mücadele Konusunda Eğitim Verecek.

Novartis ve Talasemi Federasyonu iş birliği ile Akdeniz Anemisi olarak da bilinen talasemiye karşı mücadele için yola çıkan Talasemi Eğitim TIR'ı, 7-10 Kasım tarihleri arasında İzmir Konak Meydanı'nda vatandaşlara hastalık ve hastalıkla mücadele konusunda eğitim verecek.

Eğitim programı İzmir Vali Yardımcısı Aydın Alper, İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan ve İzmir İl Müftüsü İbrahim Acar'ın da katıldığı açılış toplantısıyla başladı.

Talaseminin ülkemiz için öncelikli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Yeşim Aydınok, talaseminin hasta ve aile için zor ve maliyetli bir hastalık olduğunu söyledi. Aydınok, bir hastanın bir yıllık tedavi maliyeti ile 2 bin kişinin taranarak yaklaşık 400 taşıyıcıyı saptamanın ve doğum öncesi tanı yöntemlerini de kullanarak yaklaşık 25 hasta çocuğun doğumunu önlemenin mümkün olduğunu söyledi. Talasemi ile mücadelede en önemli noktanın yeni hasta doğmasını önlemek için yapılan koruyucu

önlemler olduğunu belirten Aydınok, "Başta KKTC, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya olmak üzere diğer Akdeniz ülkelerinde talasemi sorunu çözülmüştür, yeni hasta doğumu önlenmiştir" diye konuştu.

Talasemi tedavisinde hayati önem taşıyan kan transfüzyonu sonucu vücutta biriken demir organ fonksiyonlarını bozduğunu anlatan Aydınok, sözlerini şöyle tamamladı: "Demir birikimini önlemek amacıyla genellikle üç yaşından itibaren özel bir pompa ile haftanın beş günü demir bağlayıcı ilaç alınması zorunlu. Son yıllarda ağızdan kullanılan tabletler ile hastaların yaşamları kolaylaşmış ve yaşam kaliteleri artmıştır. Hastalar düzenli takip edilirse normal yaşamlarını sürdürebilir."

(YB-YK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title