Haberler

Süleyman Şah kimdir? Süleyman Şah nasıl öldü?

Güncelleme:

Osmanlı'nın kurucusu Osman Bey'in dedesi olan Süleyman Şah'ın hayatı merak konusu oldu. Süleyman Şah'ın kim olduğunu merak eden vatandaşlar, internette Süleyman Şah kimdir? Süleyman Şah nasıl öldü? sorularını araştırıyor. Süleyman Şah kimdir? Süleyman Şah nasıl öldü? sorularını sizler için derledik.

2014-2019 yılları arasında TRT 1 de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinde Serdar Gökhan tarafından canlandırılan ve merak edilen Süleyman Şah kimdir? Süleyman Şah nasıl öldü? Süleyman Şah türbesi nerede? konularınısizler için derledik.

SÜLEYMAN ŞAH KİMDİR?

Süleyman Şah veya Kaya Alpoğlu Süleymanlp, (1178? - ö. 1227, Fırat ), Osmanlı İmparatorluğu'nun resmî olarak kurulmasına giden süreçte önemli bir yere sahiptir. Kaya Alp'in oğlu ve Ertuğrul Gazi'nin babası olan Gündüz Alp'in atasıdır. Oğuzlar'ın Kayı Boyu'ndandır. Doğum yeri ve tarihi hakkında kesin bilgiler olmadığı gibi 12. yüzyılın sonlarında doğduğu ve Kayı Boyu'nun reisi olduğu bilinir. Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın Orta Asya'daki istilâsı üzerine, 13. yüzyılda Türkistan'dan batıya doğru göç etmeye karar vermiştir. Türkistan'dan 50.000 kişiyle Kuzey Kafkasya üzerinden Doğu Anadolu Bölgesi'ne gelerek, 1214'te Erzincan ve Ahlat taraflarına yerleşti. Aynı boya mensup bâzı aşiretler de Diyarbakır, Mardin ve Urfa'ya yerleştiler. 1225-1226 arası da Haçlı Kalesi'nin fethi onun devrinde gerçekleşti.

SÜLEYMAN ŞAH NASIL ÖLDÜ? SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ NEREDE?

Süleyman Şah Kaya Alpoğlu, Kayı boyu'ndan birkaç bey ile Caber'e giderken Fırat Nehri'nde boğularak ölmü? ve Halep'teki Süleyman Şah Türbesi'ne defnedilmi?tir. Süleyman Şah Kaya Alpoğlu, genellikle Melikşah'ın kardeşi I. Tutuş'un ordularıyla Halep yakınlarında yaptığı savaşta ölen Kutalmışoğlu Süleyman Şah ile karıştırılmaktadır. Ölümünden sonra Caber Kalesi'nin Fırat nehri hizasındaki kuzeyde (Türkiye'ye kuş uçuşu 30 km kadar güneyde) bir kümbete defnedildi. Mezarın bulunduğu bölge, I. Dünya Savaşı sonrasında Suriye Osmanlı Devleti'nden ayrılınca Fransız Suriye Mandası sınırları içerisinde kalmıştır. Ancak Ankara Anlaşması ve Lozan Antlaşması'na göre Türkiye'nin toprağı sayılmıştır.

21 Şubat 2015 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti tarafından Suriye'deki iç savaş öne sürülerek gerçekleştirilen Şah Fırat Operasyonu neticesinde türbe geçici süreliğine Türkiye sınırına 180 metre mesafedeki Eşme köyüne taşınmıştır.

İbrahim Çelik
Haberler.com - Gündem

Süleyman Şah Türbesi Diriliş Ertuğrul Serdar Gökhan Süleyman Şah Gündem Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title