Haberler

SSK ve Bağ-kur Prim Borçları Yeniden Yapılandırılıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SSK ve Bağ-kur Prim Borçlarının Yeniden Yapılandırılacağını Belirterek, Yapılandırmaya Konu Olan Tutarın 23 Milyar YTL Olduğunu Belirtti. Çelik, Prim Borçlarını 3 Ay İçinde Ödeyenlerin Gecikme Faizlerinin Yüzde 85'inin Silineceğini Açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılacağını belirterek, yapılandırmaya konu olan tutarın 23 milyar YTL olduğunu belirtti. Çelik, prim borçlarını 3 ay içinde ödeyenlerin gecikme faizlerinin yüzde 85'inin silineceğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulu, İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerini sürdürüyor. Tasarının 2. bölümü üzerindeki görüşmelerde bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarının 2. bölümünün görüşülmesi sırasında primlerin yeniden yapılandırılması konusunda bir önerge vereceklerini açıkladı. Şu anda SSK bünyesinde toplam prim alacağının 12 katrilyon 52 trilyon lira olduğunu kaydeden Çelik, bunun 6 katrilyon 709 trilyon lirasının prim aslı olduğunu, gecikme cezası ve gecikme zammının ise 5.3 katrilyon lira olduğunu bildirdi. Bağ-Kur'un ise toplam prim alacağının 33.4 katrilyon lira olduğunu belirten Çelik, "Hiç ödenmemiş prim 14.9 katrilyon lira. Hiç prim ödememiş olanları çıkardığımızda 18.4 katrilyon alacak sözkonusu" dedi. Çelik, SSK ve Bağ-Kur'un alacakları toplamının ise 45 katrilyon 467 trilyon lira olduğunu açıkladı.

Daha önceden yapılandırılan prim alacakları bulunduğunu hatırlatan Çelik, bunlar da çıkarıldığı zaman SSK bünyesinde yapılandırma kapsamına alınacak miktarın 9 katrilyon 890 trilyon lira, Bağ-Kur'da ise 13 katrilyon 543 trilyon lira olduğunu bildirdi. Çelik şunları söyledi: "Toplam yapılandırmaya konu olan meblağ ise 23 katrilyon 433 trilyon (23 milyar 433 milyon YTL) liradır. Borcun 3 aylık bir süre içinde ödenmesi halinde faizlerin yüzde 85 oranında silinmesini düşünüyoruz. Eşit taksitlerle 1 yıllık bir sürede ödenirse faizlerin yüzde 55'i silinecek. 24 aylık bir sürede borçların ödenmesi halinde ise faiz yüzde 30 oranında silinecek. Şu anda yapılandırması bozulan vatandaşlarla ilgili de bir düzenleme getiriyoruz. Bunlar da 6 ay içinde bozulan yapılandırmalarının karşılığını ödediklerinde mevcut durumları korunacak ve sistemin dışında kimse bırakılmayacak." Düzenlemenin toplumsal bir beklenti olarak da karşılarına çıktığını ifade eden Çelik, "Kamunun bu alacağı ile ilgili hiçkimse ilk etapta bu yapılandırmayla ilgili hoş bakmayabilir fakat gerçeklerle yüz yüze olmamız gerekiyor" diye konuştu. Çelik, Bağ-Kur'da prim aslı alacağın 7.3 katrilyon lira, gecikme zammı ve gecikme cezasının 6.1 katrilyon lira olduğunu hatırlatarak, "Neredeyse aslı kadar ceza sözkonusu." dedi.

2006 yılında gerçekleştirilen yeniden yapılandırma düzenlemesinde 2 katrilyon 627 trilyon lira tutarında SSK prim borcundan yüzde 46'sının, 7 katrilyon 295 trilyon lira Bağ-Kur prim borcundan ise yüzde 61'nin tahsil edildiğini hatırlatan Çelik, o dönem yapılan yapılandırmanın, bugün düşünülenden daha keskinlikte ve netlikte olmadığını vurguladı. Çelik, işverenen SSK priminden 5 puanlık indirim de düşünüldüğünde bundan sonra bu tür bir yapılandırmaya ihtiyaç kalmayabileceğini ifade etti.

(ZÇ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title