Haberler

Blatter ve Platini'ye 8 Yıl Futboldan Men Cezası

Güncelleme:

FIFA Etik Komitesi, FIFA Başkanı Sepp Blatter ve UEFA Başkanı Michel Platini'ye 8 yıl futboldan men cezası verdi.

Haklarında rüşvet iddiası ile soruşturma başlatılan UEFA Başkanı Michel Platini ve FIFA Başkanı Sepp Blatter, FIFA Etik Kurulu tarafından 8 yıl futboldan men cezasına çarptırıldı. Ayrıca FIFA Etik Komitesi, FIFA Başkanı Sepp Blatter'e 50 bin, Platini'ye ise 80 bin İsviçre Frankı para cezası ödemesine karar verdi.

2 MİLYON DOLAR RÜŞVET İDDİASI

Yıllarca dünya futboluna hükmeden iki isim, bu süre boyunca futbolla ilgili hiç bir organizasyonda yer alamayacaklar. Soruşturmadaki suçlamalar arasında Blatter'ın, Platini'ye 2 milyon İsviçre Frangı (yaklaşık 2 milyon Dolar) verdiği iddiası da bulunuyordu. Daha önce Platini, CAS'a itirazda bulunmuş ancak olumsuz sonuç almıştı.

VERİLEN PARANIN YAZILI YASAL DAYANAĞI YOK

FIFA'dan yapılan yazılı açıklamada, soruşturmanın ve verilen men cezalarının nedeni olarak Blatter tarafından Şubat 2011'de Platini'ye yapılan 2 milyon İsviçre frangı ödemenin hiçbir yazılı yasal dayanağının bulunmaması gösterildi. Blatter ayrıca 50 bin İsviçre frangı (yaklaşık 50 bin dolar), Platini de 80 bin İsviçre frangı (80 bin dolar) para cezasına çarptırıldı.

BAŞKAN ADAYI OLAMAYACAK

Platini, 26 Şubat 2016'da İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak FIFA başkanlık seçiminde başkan adayı olamayacak. Blatter ise seçim öncesinde FIFA başkanlığı pozisyonunda olamayacak. FIFA, yolsuzluk operasyonu kapsamında Blatter ve Platini'ye geçici olarak verdiği futboldan 90 gün men cezası için yapılan itirazları geçen ay reddetmişti.

İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

ABD'de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA'nın üst düzey yöneticileri 27 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Blatter, 29 Mayıs'ta düzenlenen kongrede 5. kez başkanlığa seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da İsviçreli spor adamı, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı.

İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylül'de hakkında soruşturma açılan Blatter'in ifadesi alınmış ve ofisindeki verilere el konulmuş, Platini'nin de konuyla ilgili bilgisine başvurulmuştu.

BLATTER: BÜYÜK BİR ÜZÜNTÜ DUYMAKTAYIM

Blatter, kararın ardından bir basın toplantısı düzenledi. Blatter şu ifadeleri kullandı: Çok üzgünüm çünkü hala FIFA'nın Başkanı olarak görev almaktayım ve futbol adına çok büyük bir üzüntü duymaktayım. Kulüpler adına, FIFA çalışanları adına da üzüntü duyuyoru. Ancak kendi adıma da büyük üzüntü içerisindeyim... Ve şunu da ifade etmek istiyorum. Bir basın toplantısı düzenlemek istedim, bu isteğimi ifade ettim. Çünkü özel olarak bir karar verileceğini duymuştum, bu konuya ilişkin bir karar verileceğini öğrendim ve basın toplantısı düzenlemeye karar verdim. Avukatımla birlikte FIFA Etik Kurulu'nu ikna ettiğimizi düşündük aslında. 2 milyon dolardan bahsediliyor, avukatımızla birlikte kurulu ikna ettiğimizi düşündük. Ancak anlaşılan hala yapmamız gerekenler var. Şu anda bir sözlü anlaşma söz konusu, bir anlaşma var dediğim gibi. 1998 yılında Dünya Kupası'nın ardından gerçekleşti bu anlaşma. Platini bana geldi, FIFA için çalışmak istediğini söyledi. Maliyetli bir insan olduğunu söyledi, ben "şu an öyle bir ödeme yapamayız, sonra yapabiliriz" dedim. Şöyle bir durum var; onlar böyle bir anlaşmanın varlığını tanımıyorlar. Bu anlaşma direkt UEFA toplantısında 2 kez tanındı. Biri İsviçre'de, biri de Zürih'teydi. İcra Kurulu toplantısıydı. Avrupalılar Platini'yi seviyorlardı, çünkü beni destekliyordu. Şöyle söylediler: "Platini FIFA için 1 milyon dolara çalışacak, buna inanıyor musunuz?" dediler fakat sonrasında böyle bir gelişmenin yapıldığını doğruladılar...

Kaynak: Haberler.com / Spor

Michel Platini Sepp Blatter İsviçre Spor Haberler

500

Yorumlar (83)

eko:

aziz yildirimin bavulla yolladigi paralarda var . . . . . onlarda aydinlatilacak . . .

8
25
yanıtYanıtla
TÜRK...FB:

Platini şikecinin önde gideni. . . . Fenerin ahı tuttu. . . . . Beter olun. . .

26
3
yanıtYanıtla
MURATHAN:

FENERİN AHI ÇIKIYOR AHESTE AHESTE. BETER OLSUNLAR. . . OOH OOH. !

21
5
yanıtYanıtla
Okuan Anlasin:

Bir Fransiz takimi olan Gassaray in Fransiz arkadaslari Fenerbahceyi sucladilar Soruyorum Fenerbahcenin ònù kesilmeseydi su anda Fenerin mali yapisi kac kat bùyùrdù ve Sampiyonlar liginde ne olurdu Kacan Sampiyonluklari ise siz dusunun

25
1
yanıtYanıtla
BİRİSİ:

BU KARAKTERSİZLERİN, LÜTFİ ARIBOĞAN-ÜNAL AYSAL-MEHMET ALİ AYDINLAR-GÖKSEL GÜMÜŞDAĞ VE SADRİ ŞENER BAĞLANTILARI VARMI ÇOK İYİ ARAŞTIRILMALI.

21
4
yanıtYanıtla
Misafir:

Ebruyu unutmuşsun. Fenerin suçlanması için o neler yapmıştır kim bilir. Gerçekler bir gün mutlaka ortaya çıkar.

yanıt0
yanıt0
mustafa salih:

iyi oldu sıra fener e geldi. .

16
8
yanıtYanıtla
Alparslan AslanMobil-IOS:

Avrupa Şampiyonası ve turnuvalar nolacak onlara hile karıştırılmıştı Platini Aziz Yıldırım'a Şikeci diyordu kendi Şikeci çıktı

23
1
yanıtYanıtla
türkiye futbolu:

bence fenerbahce derhal sikayet etmeli platini, juventus etti tami tamina 350 milyon euro tazminat almis. . . . bu yüzden de alel acele juventus kulübü mütis bir stada imza attip bitirdiler staddi!!! fenerbahcede rahat 200 milyon euro casdan tazminat talep edebilir!!! bir besiktasli olarak tazminat talebinde bulunsunlar bence bizde tabiiki. . . cinconcular da havlar casdan yana olup allah bilir fenerin bukadar para kazanmasina mani olurlar!!! HIC SASIRMAM DOGRUSU

yanıt13
yanıt2
YaZıCıMobil-ANDROID:

Bir zamanlar şikede tolerans yok diyip de fenerbahçe yi Avrupa kupalarından eleyen yapının haline bak !

16
7
yanıtYanıtla
Tüm 83 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title