Haberler

Sözleşmeli öğretmenlikte 2+1 nedir? Sözleşmeli öğretmenlik süresi kaç yıl?

Güncelleme:

MEB Sözleşmeli öğretmenlik süresi değişecek mi? Tüm öğretmen ve öğretmen adaylarının gözü kulağı bu gelişmede. Çıkan KHK ile sözleşmeli öğretmenlerin görev süresi 3+1 olarak şekillenmişti. Sözleşmeli öğretmenlikte 2 artı 1 ne anlama geliyor?

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK 2+1 NEDİR?

Sözleşmeli öğretmenler, atandıkları yerde en az 4 yıl kalıyor. Sözleşmeli olarak ataması yapılan bir öğretmen 3 yıl sözleşmeli çalıştıktan sonra 1 yıl da kadrolu çalışıp yer değiştirme hakkına sahip olabiliyor. Bu durum 2018 yılında 3+1 düzenlemesi olarak kabul görmüştü. 2+1 ise 2 yıl sözleşmeli çalışıldıktan sonra 1 yıl kadrolu olarak görev yapması anlamına geliyor.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK GÖREV SÜRESİ KAÇ YIL?

652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre sözleşmeli öğretmenlik süresi şöyle:

(1) Öncelikle kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere Bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam edilebilir.

(2) Sözleşmeli öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlardan Kamu Personel Seçme Sınavı puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir pozisyonun üç katına kadar aday arasından Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanır. Sözleşmeli öğretmenliğe yapılan atama, sözleşmenin imzalanmasıyla geçerlilik kazanır. Sözleşme, imzalanmadan herhangi bir hak doğurmaz.

(3) Bu madde uyarınca atanan sözleşmeli öğretmenler üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabidir. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN MAAŞLARI

Yeni göreve başlamış olan sözleşmeli öğretmenlere ödenen tutar; 4.494,26 TL'dir.

5 ile 10 yıl arasında bir hizmet süresi bulunan sözleşmeli öğretmenlere ödenen maaş tutarı; 4.562 TL'dir.

10 ile 15 sene arasında bir sürede hizmet yılına sahip olan sözleşmeli öğretmenler; 4.945 TL aylık almaktadırlar.

Hizmet süresi 15 ile 20 yıl arasında olanlara ödenen tutar; 5.314 TL olmaktadır.

20 yıl ve üzeri süre ile sözleşmeli öğretmen olarak çalışanlara ödenen maaş tutarı; 5.511 TL'dir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Devlet Memuru Memur Gündem Güncel Haberler

500

Yorumlar (13)

Osman Hocam:

Öğretmen olabilmek için daha fazla kriterden ( alan sınavı, mülakat, güvenlik soruşturması...) geçtikleri halde, önceden atananlara göre daha az özlük hakkı ve daha az maaş karşılığında çalıştırılmak tam bir adaletsizliktir. Umarım kamu vicdanı ve yetkililer buna bir dur ?? der artık.

9
2
yanıtYanıtla
Seda:

2 yıldır eşimden ve çocuklarımdan 600 km uzaktayım. Eşim ve çocuklarım Adıyamanda ben ise Vanda çalışmaktayım.Bu zulmün artık bitmesini istiyorum.2+1istiyoruz. Sizden ricam bu konuyu daha çok gündeme getirmeniz

9
0
yanıtYanıtla
Cemal Gokce:

Eşim %70 Engelli Kızım 3 yıldır Sòzleşmeli öğretmen .Daha 1 yıl var.Kızımıza ihtiyacımuz var .Çok perişanız Allah rızası için eter artık dayanma gücümúz kalmadı duyun sesimizi

6
0
yanıtYanıtla
İsmail:

Lütfen öğretmenler eşit seviyede en az 2 sene çalışmalı sonrasında tayin hakkına sahip olmalı aile birliği bozulmasın lütfen Allah rızası için eş durumu gerçek aile yuvaları için eş durumuna müsaade edilmeli tayin hakkı verilmeli insanlar gerçekten aile olarak çok zor durumdalar herkes ekmek peşinde yuvasını kurma yuvasını bozmamak için çok zor şartlarda çalışılıyor sayın Selçuk Bakanım lütfen bu duruma el atar mısınız

6
0
yanıtYanıtla
İbrahim:

Sözleşmeli öğretmenlik emek ve hak sömürüsüdür. Bu adaletsizlik biran önce son bulur inşallah. Yapılmak istenen her ne ise farklı bir çözüm yolu umarım.

3
1
yanıtYanıtla
öğretmen:

Umarım öncelikle kadro, değilse 2+1 yürürlüğe girer inşallah

4
0
yanıtYanıtla
Nuran:

Allah rızası için çocuklar için duy sesimi bakanım yuvamız dağılacak

3
0
yanıtYanıtla
İnci:

Bir öğretmenler günü daha geride kaldı, sözleşmeli devam ediyor. 2 1 , 2021 yılına umutlarımız kaldı.

2
1
yanıtYanıtla
pınar:

3 1 den sonra artık tamamen mi kadrolu olunuyor

1
0
yanıtYanıtla
Münire:

Formalite evlilik yapıp ; kaçanların faturasını lütfen bize ödetmeyin. Kalınması gereken süre kadar kalıp bizde kadrolular gibi gidebilelim.

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title