Haberler

Darbe girişimiyle alıkonulan Mali Cumhurbaşkanı Keita istifa etti

Güncelleme:

Mali'de dünden beri devam eden askeri hareketlilik sonucunda alıkonulan Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, istifa ettiğini açıkladı. Akşam saatlerinde bir grup asker tarafından konutundan alınarak başkent Bamako'ya 15 kilometre mesafedeki Kati garnizonuna götürülen Keita, devlet televizyonundan kısa bir konuşma yaptı. Orduyu düzeltme konusunda başarısız olduğunu söyleyen Keita, 10-12 Temmuz'da düzenlenen gösterilerde yaşanan can kayıpları nedeniyle de pişmanlık duyduğunu dile getirdi.

"KAN DÖKÜLMESİNİ İSTEMİYORUM"

Meclisi ve hükümeti de feshettiğini kaydeden Keita, "İktidarda kalmak adına kan dökülmesini istemiyorum." ifadesini kullandı. Bamako yakınlarında bulunan Kati'deki askeri üste sabah saatlerinde hareketlilik yaşanmış ve askeri araçlar başkente ilerlemişti. Ordunun 2 gruba ayrıldığı, isyancı askerlerin yanı sıra Keita'nın emriyle hareket edenlerin de olduğu ifade edilmişti. Meclis Başkanı Moussa Timbine, Ekonomi ve Finans Bakanı Abdoulaye Daffe ve Dışişleri Bakanı Tieble Drame'nin alıkonulduğu belirtilmişti. Keita da öğleden sonra bir grup asker tarafından alıkonularak Kati'deki üsse götürülmüştü.

Darbe girişimiyle alıkonulan Mali Cumhurbaşkanı Keita istifa etti

HUZURSUZLUK MAYIS'TA BAŞLADI

Ülkede mayıstan bu yana düzenlenen Keita karşıtı gösterileri, Anayasa Mahkemesinin mart ve nisanda düzenlenen 2 turlu genel seçimin resmi sonuçlarını açıklarken, geçici sonuçlara göre seçilemeyen 31 vekilin kazandığını duyurması tetiklemişti. Eski Yüksek İslam Konseyi (HCIM) Başkanı İmam Dicko'nun başını çektiği, muhalif siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün oluşturduğu M5 RFP platformu, 5 ve 19 Haziran'da yüz binlerce kişinin katılımıyla geniş çaplı protesto gösterisi yapmıştı.

PROTESTOLARDA 11 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

M5 RFP platformu, Keita'nın istifa etmeyeceğini duyurması üzerine "gösteri ve sivil itaatsizlik" çağrısında bulunmuştu. Göstericiler, 10 Temmuz'da başlayan protestolarda, ulusal radyo ve televizyon binasını işgal ederek kentin ana yollarını kapatmış, çıkan olaylarda 11 kişi yaşamını yitirmiş, en az 124 kişi yaralanmıştı. Keita, tansiyonu düşürmek için Anayasa Mahkemesini feshetmişti.

BM'DEN 'SERBEST BIRAKIN' ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mali'de askerlerin Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ve diğer kabine üyelerini acilen serbest bırakması yönünde çağrıda bulundu. BM'nin resmi internet sayfasında yer alan açıklamada, Genel Sekreter Guterres'in "Mali Cumhurbaşkanı Keita derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalı." ifadesine yer verildi.BM Genel Sekreteri Sözcülüğü Ofisi'nden daha önce yapılan yazılı açıklamada da Mali'deki barışı koruma misyonu, barış gücü MINUSMA ve Genel Sekreter dahil, BM Genel Merkezi'nin Mali'deki durumu çok yakından takip ettiğine değinilmiş, "Genel Sekreter Antonio Guterres tüm Mali halkını ülkenin demokratik kurumlarının bütünlüğünü korumaya çağırıyor." değerlendirmesine yer verilmişti.

Kaynak: AA / Dünya

Abdul Kader Keita Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (17)

vatandas:

varbi hayalimiz :D

7
31
yanıtYanıtla
Kemal silahşoroglu:

Bizimde bir hayalimiz var. Inşallah birgün birdaha denersiniz. :)))))

yanıt12
yanıt4
ADANALI:

Hepimiz hazır bekliyoruz. Bu hayaliniz toprakta biter. ikinci dalgada acımak yok ona göre

yanıt3
yanıt1
vatandas:

turkıyeye darbe olurken sessiz kalan bm bu adamlar için telaşlandıysa demekki bu adamlar kendı kuklalarıymış. reis buralara gitmişti demk afrikayı bu kuklalardan kurtarmaya çalışıyor olabilir

11
7
yanıtYanıtla
www wwww:

kan dökülmesin diye istifa etti, ancak darbeciler ülkeyi elegeçirdiğinde çok kan dökerler. .

15
2
yanıtYanıtla
ali:

türkiyede olsa millet olsun hükümet yaşasın olurdu:)

6
10
yanıtYanıtla
misafir:

fransız kuklası . işlerine gelmeyince nasıl saniyede açıklama yapıyorlar

9
0
yanıtYanıtla
Bizdeki SARAY Sevdalisi Herseyini:

özel Ucagina Doldurur Ailesiylen KATARA Kacar

3
5
yanıtYanıtla
cimbomlu:

konus ma lan zirt.

yanıt1
yanıt0
ademm:

hep bu oyunların arkasında siyonist hıristiyanlar var bütün müslüman ülkeleri parçalamak için meshepsel yada başka dinlere mensup ülkelerin iç işlerini karıştırarak ülkeleri ya bölüyor yada iç karışıklık çıkarttarak, ülkedeki azınlık olan hıristiyanları korumak için natoyu devreye sokarak, nato şemsiyesi adı altında bu pisliklerine devam ediyorlar ve böylelikle yakın komşu ülkeleride yavaş yavaş karıştırıp işgal ediyorlar yada parçalayıp işgal ediyorlar

5
3
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title