Haberler

Soma'daki Maden Faciası

Soruşturma sonucunda aralarında Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ile ELİ Müdür Yardımcısı Ali Ulu'nun da aralarında bulunduğu 40 şüpheli hakkında verilen "kovuşturmaya yer olmadığı" kararına itiraz edildi.

Soma'daki maden faciasına ilişkin yürütülen soruşturmada, madeni işleten şirketin bağlı bulunduğu holdingin yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan ile Ege Linyit İşletmeleri Müessesesi Müdür Yardımcısı Ali Ulu'nun da aralarında bulunduğu 40 kişi hakkında verilen "kovuşturmaya yer olmadığı" kararına itiraz edildi.

Maden faciasında yaşamını yitiren işçilerin yakınlarından Aynur Ayla ve Aslı Yıldırım, avukatları Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız aracılığıyla Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı fezlekede, bazı şüpheliler hakkında "kovuşturmaya yer olmadığı" yönünde verilen karar itirazda bulundu.

Balkız tarafından Akhisar Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne verilen itiraz dilekçesinde, Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nca maden faciasıyla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan ve iddianame tanzimi için Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen fezlekede, madeni işleten şirketin bağlı bulunduğu Soma Holding'in yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan ile Ege Linyit İşletmeleri Müessesesi Müdür Yardımcısı Ali Ulu'nun da aralarında bulunduğu 40 kişi hakkında verilen "kovuşturmaya yer olmadığı" kararına yer verildiği hatırlatıldı.

-"Şirketin fiili yöneticisidir"

Şüphelilerden Alp Gürkan'ın, kazanın meydana gelen Eynez maden ocağını işleten Soma Maden İşletmeleri AŞ'nin kurucusu ve bu şirketin çatı kuruluş olan Soma Holding AŞ'nin yönetim kurulu başkanı olduğu belirtilen dilekçede, şu görüşlere yer verildi:

"(Alp Gürkan) Bu sıfatıyla kazanın meydana geldiği maden ocağının işleten, Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin fiili yöneticisidir. Bizzat işi Alp Gürkan yönetmekte olup, oğlu Can Gürkan dahil diğer yöneticiler paravan olarak resmiyette gösterilmiş yöneticilerdir. İşletmenin üretim, satış, iş güvenliği işlerinden bizzat Can Gürkan sorumludur. Şirketin yönetim kurulu başkanı görünen Can Gürkan, şirketin CEO'su Ramazan Doğru, Akın Çelik ve diğer üst düzey yöneticilerle bizzat her an temasta olup, iş emrini veren Alp Gürkan'dır."

Dilekçede, bu iddiaların soruşturma dosyası kapsamında tutuklanan 8 şüpheli ile Alp Gürkan arasındaki telefon görüşme trafiği ile ispatlanabileceği savunularak, söz konusu kişiler arasındaki telefon görüşme trafiğine ilişkin listenin soruşturma dosyasına eklenmesi de talep edildi.

-"Nezaretçi defterinde imzası bulunanın kusuru muhakkaktır"

Ege Linyit İşletmeleri Müessesesi (ELİ) Müdür Yardımcısı Ali Ulu hakkında verilen "kovuşturmaya yer olmadığı" kararına da bu şüphelinin teknik nezaretçi defterini inceleme ve imzalama yetki ve görevi olduğu savunularak itiraz edilen dilekçede, "Olayla ilgili olarak verilen bilirkişi raporunda, teknik nezaretçinin de kusur sahibi olduğu; bu kusurdan ötürü, sorumlu olması gerektiği belirtilmiştir. Bu durumdan ötürü teknik nezaretçi defterinde imzası bulunan Ali Ulu'nun kusurunun bulunduğu muhakkaktır" denildi.

Dilekçede, madende sabit ve seyyar gaz ölçümü ile sensör bakımlarından sorumlu maden çalışanları ile iş kontrolörü, havalandırma sorumlusu, cihaz bakımı, emniyetçi çavuş ve maden teknikeri olarak görev yapan 38 kişi hakkında da "kovuşturmaya yer olmadığı" kararına itiraz edildiği bildirildi.

Bu kişilerin, üstlendikleri sorumlulukları yerine getirmeleri halinde kazanın meydana gelmeyeceği dolayısıyla bu kişiler hakkında kovuşturma yapılması için gereken yeterli şüphenin varlığının mevcut olduğu savunulan dilekçede, Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma dosyasında vermiş olduğu "kovuşturmaya yer olmadığı" kararına itirazın kabul edilerek, söz konusu 40 şüpheli hakkında fezleke düzenlenerek ceza yargılamasına devam edilmesi talep edildi. - Manisa

Kaynak: AA / Yerel

Soma Holding Alp Gürkan Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title