Haberler

Viktor Orban kimdir? Viktor Orban siyasi hayatı ve seçimleri!

Gündemin öne çıkan isimleri arasında yer alan Viktor Orban hakkında Viktor Orban kim merak ediliyor. Peki, Viktor Orban kimdir? Viktor Orban siyasi hayatı ve girdiği seçimler haberimizde...

Viktor Orban kimdir? Gündemin öne çıkan isimleri arasında yer alan Viktor Orban hakkında Viktor Orban kim merak ediliyor. Peki, Viktor Orban kimdir? Viktor Orban siyasi hayatı ve girdiği seçimler!

VİKTOR ORBAN KİMDİR?

Viktor Mihály Orbán 31 Mayıs 1963, İstolni Belgrad, Macaristan doğumlu Macar siyasetçi ve 2010 yılından beri Macaristan Başbakanıdır. Aynı zamanda 2003 yılından beri Fidesz partisinin genel başkanıdır.

Segeşvahervar'da doğan Orbán, 1987 yılında Eötvös Loránd Üniversitesi'nde hukuk okuyup mezun oldu. Pembroke Koleji'nde kısa bir süre politika eğitimi gören Orbán, Macaristan'da başlayacak olan 1989 Devrimleri öncesinde ülkesine döndü ve Macar Yurttaş Birliği adlı siyasi öğrenci oluşumuna katıldı. Kendisinin liderliği altında Fidesz, başlangıçtaki klasik liberal ve Pro-Avrupacılık ideolojilerinden çıkarak merkez sağ ve ulusal muhafazakârlık çizgisine doğru kaydı.

1989'da, Imre Nagy önderliğinde 1956'da gerçekleştirilen ancak bastırılan Macar Devrimi ve hayatını kaybedenleri anma etkinliğinde verdiği bir nutukta, Sovyet birliklerinin Macarsitan'dan çekilmesini açıkça talep etti ve böylelikle ulusal çapta tanınan bir politikacı hâline geldi.

1989'da, tek partili komünist Macaristan Halk Cumhuriyeti'nin lağvedilmesinin ardından yapılan ilk demokratik seçimlerde milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. Üç yıl sonra yapılan 1998 genel seçimlerinde Fidesz, parlamentoda çoğunluğu elde etti ve Viktor Orbán ilk kez başbakan seçildi. Ancak Orbán ve Fidesz, 2002 ve 2006 genel seçimlerini Macar Sosyalist Partisi'ne karşı az farkla kaybetti ve Orbán sekiz yıl boyunca ana muhalefet lideri olarak siyaset yaptı. Zaman içinde sosyalist hükûmete olan destek azaldı, hatta dönemin sosyalist başbakanı Ferenc Gyurcsány'ın basına kapalı bir toplantıda, nahoş bir üslûp kullanarak konuşması ve bürokratların halka yalan söylediğini itiraf etmesi ve ardından bu konuşmasının basına sızdırılmasıyla başlayan sürecin ardından sosyalist parti desteğini iyice kaybetti ve Fidesz, 2010 genel seçimlerini ezici bir çoğunlukla kazandı. Ardından Orbán'ın başbakanlıktaki 2. dönemi başladı.

Parlamentodaki üstünlüğünü 2014 ve 2018 seçimlerinde de koruyan Fidesz partisi ve Orbán, anayasada birtakım köklü değişikliklere öncülük etti.

1993 yılında Fidesz'in ilk başkanı seçildi. 1998-2002 yılları arasında Macaristan Başbakanı olarak görev yaptı. Partisi, Nisan 2010 seçimlerinde %50'nin üstünde oy alarak, Macaristan Ulusal Meclisi'nde büyük çoğunluk elde etmiştir. 29 Mayıs 2010 tarihinde ikinci kez başbakanlık görevine başlamıştır.

Orbán Kasım 2020'de, 1875-1890 yılları arasında başbakanlık görevini yürüten Kálmán Tisza'yı geride bırakarak 14 yıl 156 günlük başbakanlık süresi ile Macaristan tarihinin en uzun süre görevde kalan başbakanı unvanını aldı.

Haberler.com / Onur Bayram - Gündem

Viktor Orban Gündem Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title