Haberler

Tahir Elçi Kimdir? Tahir Elçi'nin Hayatı

Güncelleme:

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'de silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Tahir Elçi kimdir? Tahir Elçi nerelidir? Tahir Elçi'nin biyografisi...

Tahir Elçi 1966 Şırnak Cizre doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini Cizre'de tamamlayan Tahir Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 1992 yılından itibaren Diyarbakır'da serbest avukatlık yapan Elçi, 1998-2006 arasında Diyarbakır Barosu'nda yönetici olarak görev yapmıştır. Bu süre zarfında Almanya'da bulunan Avrupa Hukuku Akademisi'nde uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi görmüş, birçok ulusal ve uluslararası konferansa konuşmacı olarak katılmıştır. Elçi, 14 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk kanalında Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge programında "PKK, terör örgütü değildir. Silahlı, siyasal bir harekettir." demesi nedeniyle 20 Kasım günü Diyarbakır'da gözaltına alınarak İstanbul'a getirilmiştir. Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Ayrıca Elçi hakkında, "terör örgütü propagandası" iddiasıyla 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmış ve yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu. Bu açıklamanın ardından CNN Türk kanalına 700 bin lira para cezası kesildi. Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaptığı basın açıklaması sonrasında, açıklamanın yapıldığı sokakta açılan ateş sonucu başına isabet eden bir kurşun sebebiyle yaşamını yitirmiştir.

TAHİR ELÇİ İSTANBUL'DA ANILDI

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ölüm yıldönümünde İstanbul'da da anıldı. Tahir Elçi için Pangaltı Metro girişinde toplanan bir grup fotoğraflarıyla birlikte 'saygı ve özlemle anıyoruz' yazılı döviz taşıdı. Gencay Gürsoy, Ferhat Tunç, Hasip Kaplan, Ufuk Uras gibi isimlerin bulunduğu katılımcılar Elçi'yi, sözlerini ardı ardına seslendirerek andı. Halen, Edirne'de tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, anma etkinliğine yazılı bir mesaj gönderdi. Sanatçı Ferhat Tunç tarafından okunan mesajında Demirtaş,"Onun bize bıraktığı miras, inandığımız doğruları her koşulda dile getirmektir. ve bundan asla geri durmayacağız" dedi. Anma etkinliği, Kürtçe türkülerin söylenmesiyle sona erdi.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Tahir Elçi İstanbul Şırnak Gündem Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title