Haberler

Mahkumlar oy kullanabilir mi? Hükümlüler, hapistekiler oy kullanabilir mi?

Güncelleme:

Her seçim öncesi dönemde olduğu gibi kimlerin oy kullanabildiği sorusu gündem oldu. Mahkumlar oy kullanabilir mi? merak ediliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklamasına göre Mahkumlar oy kullanabilir mi? Hükümlüler, hapistekiler oy kullanabilir mi? sorusuna haberimizde yanıt aradık.

Mahkumlar oy kullanabilir mi? Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklamasına göre Mahkumlar oy kullanabilir mi? Hükümlüler oy kullanabilir mi? Hapistekiler oy kullanabilir mi? sorusuna haberimizde yanıt aradık. İşte detaylar...

MAHKUMLAR OY KULLANABİLİR Mİ?

On sekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir.

Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir.

Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar. Ceza infaz kurumları ve tutuk evlerinde oy kullanılması ve oyların sayım ve dökümünde seçim emniyeti açısından alınması gerekli tedbirler Yüksek Seçim Kurulu tarafından tespit edilir ve görevli hakimin yerinde yönetim ve denetimi altında yapılır.

KİMLER OY KULLANAMAZ?

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar (298/7 md.):

1. Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),

2. Askeri öğrenciler,

3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).

Haberler.com / Onur Bayram - Gündem

Mahkum Gündem Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title