Haberler

Hicri yılbaşı ne zaman? Muharrem ayı hangi gün başlıyor? Aşure günü ne zaman?

İslam alemi, hürmet edilen anlamına gelen Muharrem ayı ile birlikte Hicri yılbaşını kutlayacak. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir. Kameri aylardan Muharremin onuncu günü ise Aşure günüdür. Bu gün oruç tutmak sünnettir. Peki, Hicri yılbaşı, muharrem ayı ne zaman? Aşure orucu hangi günler tutulur?

Ramazandan sonra en faziletli orucun tutulduğu Aşure gününü barındıran Muharrem ayı, Hicri Yılbaşı ile başlayacak. Rasulüllah (s.a.s.) aşure gününde oruç tutmuş ve oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Muharrem ayının birinci gecesi, müslümanların hicrî-kamerî yılbaşı gecesidir. Aşure günü ise Muharrem ayının onuncu günüdür. Muharrem ayı ve Hicri Yılbaşı tarihleri ile Aşure günü, Aşure orucuna dair bilgiler haberimizde.

MUHARREM AYI VE HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan hicri takvime göre Muharrem ayı bu sene 31 Ağustos'ta başlayacak. Hicri Yılbaşı, 31 Ağustos 2019 Cumartesi günü kutlanacaktır.

AŞURE GÜNÜ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Aşure günü, Muharrem ayının 10. günüdür. Diyanetin dini günler takvimine göre aşure günü, 9 Eylül Pazartesi gününe denk geliyor.

AŞURE ORUCU HANGİ GÜN TUTULUR?

Aşure günü orucu için Efendimiz tarafından tavsiye edilen Aşure günü ile birlikte bir gün öncesi ve sonrası olmak üzere şeklindedir. Yani Muharrem'in 9 ve 10. günlerinde veya 10. ve 11 günlerinde oruç tutmak gerekir. Buna göre 9 Eylül Pazartesi ile birlikte öncesi veya sonrasından birer gün aşure günü orucu tutulur.

Bir zat Peygamberimiz Efendimize geldi ve sordu:

"Ramazan'dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?"

Peygamberimiz, "Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurdu. (Tirmizî, Savm: 40)

"Âşura gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum."(Tirmizî, Savm: 47)

"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur" (İbni Mâce, Sıyam: 43)

DİYANET 2019 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

Hicri Yılbaşı: 31 Ağustos 2019 Cumartesi (1 Muharrem 1441)

Aşure Günü: 09 Eylül 2019 Pazartesi (10 Muharrem 1441)

Mevlid Kandili: 08 Kasım 2019 Cuma (11 R.evvel 1441)

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Yılbaşı Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title