Haberler

Haznevi Tarikatı nedir? Şeyh Muhammed Muta el Haznevi kimdir?

Haznevi Tarikatı lideri Şeyh Muhammed Muta el Haznevi kimdir araştırılıyor. Son dönemde İlim ve İrfan dergisi ile adı duyulmaya başlayan Haznevi Tarikatı nedir? Haznevi Tarikatı lideri kimdir? İşte, Haznevi Tarikatı tarihi...

Suriye merkezli olduğu bilinen Haznevi Tarikatı dönemin adı sıkça duyulan tarikatları arasında yer alıyor. Türkiye'de özellikle Güneydoğu bölgesinde yaygın olan tarikatın kitlesi ise gün geçtikçe artıyor. Peki, Haznevi tarikatı nedir ve Şeyh Muhammed Muta el Haznevi kimdir?

HAZNEVİ TARİKATI NEDİR?

Tarikatın kökeni Suriye'de bulunuyor ve kendisini Nakşibendiliğin Halidiyye koluna bağlı olarak tanımlıyor. Türkiye'de özellikle Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi Suriye sınırına yakın bölgelerde mensupları yer alan tarikat, Suriye'de büyüyen iç savaş ile birlikte Türkiye'ye taşındı. Kesin dönüş öncesinde de Türkiye'deki örgütlenme önemsendiğinden düzenli olarak etkinlikler yapılıyordu. Tarikay şeyhinin katıldığı bu etkinlikler, tarikata bağlı İlim ve İrfan dergisinin paylaşımlarında geniş yer buluyordu.

Tarikatın dergisi İlim ve İrfan üzerinden yapılan etkinliklerin büyük bir bölümü ise eğitim faaliyetleri ile ilgilidir. Etkinliklerin tamamında medrese eğitimine teşvik yapılıyor.

Haznevi Tarikatı, özellikle son 5 yılda düzenlediği etkinlikler ve yaptığı dini törenlerle sık sık gündeme geliyor. Türkiye'de 39 noktada tarikata ait İlim ve İrfan dergisinin temsilcilikleri bulunuyor.

ŞEYH MUHAMMED MUTA EL HAZNEVİ KİMDİR?

Muta el Haznevi aslen Suriye'lidir. Şeyh İzzeddin olarak bilinen tarikat liderinin en gözde öğrencisiydi. Haznevi amacını ise, insanların mallarını toplamayan ve dünyevi siyaset ile uğraşmadan tüm gücünü, İslam davasının duyurulması, kelime-i tevhidin en yükseğe çıkarılması amacını gerçekleştirmeye adamak olarak açıklamıştır. Öte yandan Muhammed'in Telmaruf'taki şer-i ilimler medresesinde iki bine yakın talebe okuttuğu ve eğitim hayatlarının sonlanması ile yardımlarını sürdürdüğü söyleniyor. Nakşibendi-Haznevi tarikatı ise Nakşibendi-Halidiye kollarından biridir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Türkiye Suriye Dini Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hudutsuz Sevda final mi yapıyor? Hudutsuz Sevda bitiyor mu 2024? 2-3 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Sakla Beni final mi yapıyor? Sakla Beni bitiyor mu 2024? İnci Taneleri final mi yapıyor? İnci Taneleri bitiyor mu 2024?
500

Yorumlar (10)

Yahya özdamar:

Bir insan sizden maddi ve siyasi bir menfaat gözetmeden sizleri en güzel yola çağırıyorsa sırat müstakim.niyeti Allah'ın rızasından başka ne olabilir ki şeyh Muhammed muta el Haznevi Allah senden razı olsun .

13
5
yanıtYanıtla
Abdullah keskin:

Dava Allah cc nin davası hepimizin davası ummettimizin davası dir.. Elbette Muzaffer olacaktır. ..Allah cc böyle mübarek lerin varlığını daim eylesin inşallah

9
7
yanıtYanıtla
levent:

ALLAH yar ve yardımcıları olsun kolay değil bu yol kimi inanır kimi inanmaz işleri zor bu yolda

6
7
yanıtYanıtla
Yoldan:

Allah resullah as şeyh Muhammed muttaa ks müridleri hayır duası tüm aleme nasip eylesin

9
4
yanıtYanıtla
Erdoğan ırmak:

Bismillahirrahmanirrahim naksibendi haznevi tarikatı peygamber efendimizin(s.av) yolunun devamıdır. Dünya çıkar ve menfaatlerinden uzak DÜNYA malı toplamayan siyaset ten uzak insanların ıslahı için camiyle malıyla uğraşan bir tarikattır. Idda ediyorum DÜNYA malı toplamayan siyasetle uğraşmayan tek tarikat budur. Araştırabilirsiniz ben onların kuran kursunda okumaktayım benden hicbir mal menfaat talep etmiyorlar ben çok tarikat cemaat gezdim bunun gibisini görmedim onların tek gayesi dindir rabbim onların yolundan ayirmadin

8
3
yanıtYanıtla
ben müslümanım:

onlar sarımsak yetiştirerek para kazanıyorlar

yanıt1
yanıt2
Ömer Öz:

Talebelerin iaşesini karşılamak icin yardım almak gerekmezmi.

yanıt2
yanıt0
YUSUF NUSAYBIN:

İSLAM DİNİNİ PEYGAMBERİMİZİN S. A. S SÜNETİNİ EN İYİ ŞEKİLDE YERİNE GETİREN TEK TERİKAT HAZNEVİ AİLESİDİR ALLAH BİZİ ONLARIN HAYIR VE BEREKETLERİNDEN MAHRUM BIRAKMASIN .

4
2
yanıtYanıtla
Eyüp Karataş:

Tarikat her müslümana vaciptir Ancak dinini en güzel şekilde yaşıyorsan namazını huşu içinde kılıp diline hakim isen veyahut ibadetlerini hiç kaçırmıyor isen sana vacip değildir nitekin bu özellikli insanlar bu ahir zamanda mâlesef pek bulunmamaktadır

2
3
yanıtYanıtla
Ömer:

Hangi ayetle hadisle delillendiriyorsun tarikatın vacip olduğunu.. Allah emretmediği Resul’ünün uygulamadığı şeyi sen kim oluyorsun da vacip olduğunu söylüyorsun. Ahirette görüşürüz neyin vacip olduğunu..

yanıt5
yanıt4
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title