Haberler

Hayatını kaybeden yönetmen Tunç Başaran kimdir? Tunç Başaran filmleri

Güncelleme:

Usta yönetmen Tunç Başaran tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Uçurtmayı Vurmasınlar filminin de yönetmeni olan Başaran birçok başarılı yapıma imza attı. Peki, Tunç Başaran kimdir, neden öldü? Tunç Başaran hayatı hakkında ayrıntılı bilgi haberimizde...

Tunç Başaran bir süredir doku tedavisi gördüğü hastanede 81 yaşında yaşamını yitirdi. Uçurtmayı Vurmasınlar filmi ile ödül sahibi olan yönetmen Tunç Başaran, bu film ile Oscar'a aday adayı olmuştur. İşte, Tunç Başaran hayatı, biyografisi, filmleri...

TUNÇ BAŞARAN KİMDİR?

Başarılı yönetmen, 1 Ekim 1938 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Çocukluğu ve gençliği İstanbul Fatih'te geçti. Eskiden 7 - 8 sinemanın bulunduğu Direklerarası adı verilen Şehzadebaşı'nda küçük yaşlardan itibaren sinemalarda oynayan filmlerle içli dışlı oldu. Yazar İslam Çupi'yle parka oturup seyrettikleri filmleri tartışırlarmış. Ona John Ford lâkabını takan da Çupi'dir. 17 yaşındayken Amerika'ya gidebilmek için evden kaçar ancak Adapazarı'nda yakalanır.

ADNAN MENDERES'İN HAYATINI FİLM YAPMAK İSTER

Edebiyat Fakültesi'nde okurken yönetmen Memduh Ün'le tanışan Başaran, dört yıl boyunca Ün'ün yanında asistan olarak çalışır. O arada Lütfi Akad, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Ertem Göreç gibi ünlü yönetmenlerin yanında da asistanlık yapar. 1964 yılında ilk filminde, "Borusunu Öttüren" adlı oyunu senaryo haline getiren Orhan Kemal'le çalışır. Ardından "Kara Memet" ve Orhan Kemal'in "Bekçi Murtaza"sını çeker. Adnan Menderes'in hayatını film yapmak ister ve araştırmalarını başlatır.

Hayatını kaybeden yönetmen Tunç Başaran kimdir? Tunç Başaran filmleri

OSCAR ÖDÜLLERİNE ADAY ADAYI OLUR

Reklam sektörüne geçiş yaparak reklam filmleri çekmeye başlar, bu alanda da bir numara olmaı başarır. 15 yıl sonra senaryosunu kendi yazdığı "Biri ve Diğerleri" adlı filme yapar. Film kendisine 1987 Antalya Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü, ardından 1988'de İstanbul Film Festivali'nde En İyi Türk Filmi Ödülü'nü kazandırır. Hemen sonrasında da 1989'da "Uçurtmayı Vurmasınlar"ı yapar. Başta 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde kazandığı "Yılın En İyi Türk Filmi" ödülü olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında En İyi Film, En İyi Yönetmen dallarında birçok ödül alan bu film "En İyi Yabancı Film" dalında Oscar aday adayı olur. "Piano Piano Bacaksız" (1991) filmi gelir. "Uzun İnce Bir Yol" (1993), "Sen de Gitme" (1996), "Kaçıklık Diploması"(1998), "Abuzer Kadayıf" (2000) filmleri ünlü yönetmenin uluslararası camiada tanınan projeleridir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Tunç Başaran Yönetmen Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title