Haberler

Silvan'da "Murat Şenlikleri" Sona Erdi

Diyarbakır'ın Silvan İlçesine Bağlı Kumgölü Köyü Susamış Mezrasında Yapılan "Murat Şenlikleri" Sona Erdi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Kumgölü köyü Susamış mezrasında yapılan "Murat Şenlikleri" sona erdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi il, ilçe ve köylerinden binlerce kişinin katılımıyla 3 gün 3 gece süren şenliklerde Murat Ovası, kurulan çadırlarla adeta bir 'çadır kent' görünümüne bürünürken, şenliklerin 3. gününde etkili olan yağmur nedeniyle yaklaşık 500 araç yolda mahsur kaldı. Yağış sonrası şenlik ovası çamur deryasına dönerken, araçları çamura saplanan binlerce vatandaş yaklaşık 2 saat mahsur kaldı. Araçlar, halat ve traktörlerle kurtarıldı. Arazi sahibi Mehmet Selim Altunterim, "Yaklaşık 30 dönüm arazimi buraya gelen araçların park etmesi için bağışladım. Devlet yetkilileri de kum ve çakıl dökerek burayı araç parkı haline getirirse bu tür sorunlar yaşanmaz. Buraya her yıl binlerce araç ve on binlerce insan geliyor. Yağmur yağışlarında çamur deryasına dönüyor, bunu önlemek için arazinin elden geçirilmesi gerek" dedi.

Güneydoğu'da her yıl mart ayının sonlarında yapılan Murat Şenlikleri'nde defler eşliğinde zikir yapıldı, dualar edildi. Şenliklerin sona erdiği kına gecesinde genç kızlar ve erkekler, ellerine kına yakarak ağaçlara bağladıkları bezlerle dileklerinin kabul olması için dua ederken, kadınların ise ellerine aldıkları taşları, hastalıklardan koruduğu inancıyla çocukların kafasına ve vücuduna sürmesi ilginç görüntü oluşturdu.

Şenliklerin son gününde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Fikret Kaya, "İnsanların mağduriyetini ortadan kaldırmak için buraya 5 bayan, 5 erkek olmak üzere 10 tane tuvalet yaptık. Önümüzdeki yıl da portatif tuvaletler yaparak tuvalet sorununu tamamen çözeceğiz. Ayrıca, buraya gelenlere bir katkımız olsun diye 500 kişilik yemek dağıtacağız" diye konuştu.

İstanbul, Batman, Van, Muş, Adana, Diyarbakır ve diğer çevre ilçelerden akın akın şenliklere katılan vatandaşlar, altyapı sorunları için yetkililere seslenerek, "Burası büyük bir ibadet yeridir. Cami, su, elektrik ve yol olması lazım. Bu sorunların giderilmesi için yardım istiyoruz" dedi.

İlk kez Murat Şenlikleri'ne katıldığını söyleyen Diyarbakır'dan gelen emekli öğretmen Hasine Çelik, "Bu yörenin insanları olarak dini inançlara sahibiz. Ben emekli öğretmenim. Şenlikler çok güzel geçiyor. Yetkililerden buraya bakım yapmalarını istiyorum. Türbe, yol, tuvaletler, içme suyu, çevre düzenlemesi, konaklama gibi sorunlar dışında 3 gün 3 gece yapılan bu şenliklerde sağlık ekiplerinin de hazır bulunması gerek" şeklinde konuştu.

(İY-EST-GS-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title