Haberler

Senin Aşkın Hangisi?

Güncelleme:

Dünyaca ünlü bestseller yazar Sarah Jio'nun son romanı "Agapi" Pena Yayınları'ndan çıktı. Türkiye'de çoksatanlar listelerinde yerini alan kitap, aşkın 6 türünden ilham alıyor..

İlk görüşte âşık olabilirsiniz. Fiziksel bir çekime kapılarak âşık olabilirsiniz. Tutku ve ihtiras dolu bir serüvene çıkabilirsiniz. Paylaşımlarınız üzerinden aşka tutunabilirsiniz. Hiçbir bağlayıcılığı olmayacak şekilde de aşkı tanımlayabilirsiniz.

Peki gelecek planlarınızla uyumlu bir aşka ne dersiniz? Ya da belki ölümsüz aşkı bulursunuz. Aşkın altıncı hali Agapi'yi... Onu "o" olduğu için seversiniz ve asla vazgeçmezsiniz.

İşte ABD'nin en çok okunan kadın yazarları arasında yer alan ve ülkemizde geniş bir okuyucu kitlesine sahip olan Sarah Jio'nun Pena Yayınları'ndan çıkan romanı "Agapi" de aşkın farklı türlerinden ilham alan tutkulu, sürükleyici ve sürpriz dolu bir roman. Peki, aşk romanlarıyla dünyada milyonlarca hayran kazanan Sarah Jio'ya ilham veren aşkın türleri neler?

Aşkın 6 rengi

Sarah Jio, Kanadalı sosyolog John Lee'nin 1970'lerde yaptığı bir araştırma ve buna dayanarak geliştirdiği 'aşkın çeşitleri' veya 'aşkın renkleri' denen kurama denk geldiğini söylüyor. Bu kurama göre aşkın altı türü var:

1 - Eros hem fiziksel hem duygusal aşktır. Aşkın bu türü tutkuyla doludur.

2 - Ludus bir oyun gibi oynanan aşktır. Aşkın bu türünün en önemli parçası eğlencedir. Çiftler, bir araya gelmekten, karşısındakini etkileyip cezp etmekten hoşlanır. Ancak uzun süreli bağlılık sözü yoktur.

3 - Storge ise arkadaşlıktan doğan ve desteğe dayanan aşktır. Güven dolu ve bağlılık gerektiren bir aşktır.

4 - Mania saplantılı aşktır. Duygusal iniş çıkışlar, kıskançlıklar hâkimdir.

5 - Pragma, kalbin değil, aklın kontrol ettiği aşktır. Çiftler seveceği kişiyi mantığıyla seçer, kendisiyle benzer ilgi alanları, ortak değerleri olan birini arar.

6 – Agapi, sonuncusu ve en yücesidir aşkın; özverili, fedakâr, koşulsuz, bencil olmayan aşktır. Kişi kendini sevdiğine adar, karşılığında hiçbir şey beklemeden verir. Onu 'o' olduğu için sever.

Her şeye rağmen aşktan vazgeçilmez

Sarah Jio bu altı aşk biçiminden yola çıkıyor ve aşkı görebilen Jane'in hikayesini anlatıyor. Jane aşkın varlığını hissettiğinde görüşü bulutlanıyor. Ancak bu tehlikeli bir yetenek… Ya en yakın arkadaşınızın kocasının, arkadaşınızı değil de bir başkasını sevdiğini sezebilseydiniz, bunu ona söyler miydiniz? Araya girer miydiniz? Üstelik bu yeteneğinize rağmen aşkı kendi hayatında göremezseniz…

Jane de pek çoğumuz gibi, söz konusu kendisi olduğunda gözleri kör, duygusal hedefleri yok. Sarah Jio, hepimizin yaşadığı ikilemi, başkalarının aşklarını gözlemlerken kendi büyük aşkımızı ıskalayabileceğimizi anlatıyor Agapi'de. Kalp kırıklıklarına rağmen aşkın devam etmesini sağlayan, aradaki bağı güçlü tutan ve aşkı vazgeçilmez kılan bir şeyler olduğunu söylüyor.

Her romanı kalbinden bir parça

Çok romantik olduğunu belirten Sarah Jio, "Romantik olmam kurduğum hayalleri yaşamamı, hikayelerime kalbimin parçalarını koymamı ve onları dünyayla paylaşmamı sağlıyor" diyor.

İnsanları gözlemlemeyi çok sevdiğini söyleyen Sarah Jio, bu kitabın çıkış noktasını şöyle özetliyor: "Kitaba başladığım sırada, oturduğum kafelerde çiftleri izliyor ve gerçekten âşık olup olmadıklarını merak ediyordum... Ruh eşleri mi? Yoksa vadesi çoktan dolmuş bir ilişki mi? Gerçek aşkı görebilen Jane karakteri de buradan yola çıkarak oluştu ve Jane'in özel yeteneği beni de büyüledi."

Peki, siz aşkın hangi renklerini yaşadınız ya da yaşıyorsunuz? Belki de yanıtı "Agapi"nin sayfalarında bulacak, aşkın gerçek anlamıyla buluşacaksınız.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Sarah Jio John Lee Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title