Haberler

Veteriner Hekim Mesut Seçer'den Kurban Kesimi Uyarısı

Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü uzmanlarından Veteriner Hekim Mesut Seçer, kurban kesilirken hayvanın iç organlarının ortada bırakılmasının salgın hastalıklara yol açabileceğini söyledi.

SAĞLIK Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü uzmanlarından Veteriner Hekim Mesut Seçer, kurban kesilirken hayvanın iç organlarının ortada bırakılmasının salgın hastalıklara yol açabileceğini söyledi. Seçer, "İç organların kısa sürede çıkarılması gerekir. Bunların kistli ya da zoonoz hastalıklar taşıyıp taşımadığına dikkat etmek gerek. Kırım kongo, şarbon, brusella gibi hastalıklara karşı bunların derin çukurlara gömülmesi gerekir" dedi.

Veteriner Hekim Mesut Seçer, kurban kesimlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmış kesimhanelerde ya da kurban kesim bölgelerinde yapılması gerektiğini belirtti. Kesim sırasında hijyen kurallarına dikkat çeken Seçer, "Hayvanın iç organlarına dikkat edilmeli. İç organların kısa sürede çıkarılması ve bunların kistli ya da zoonoz hastalıklar taşıyıp taşımadığına dikkat etmek gerek. Gerek kırım kongo, gerek şarbon, gerek brusella gibi hastalıklara karşı bunların derin çukurlara gömülmesi gerekir. Kurbanlık hayvanlarda en çok karşılaştığımız şey ise kist hidatik hastalığı bakımından iç organların bulunmasıdır. Kistli organların köpek ve kediler tarafından yenmesini engellemek amacıyla mutlaka bu organların çıkarılıp 2 metrelik derin çukurlara gömülmesi gerekir" diye konuştu.

'AÇIK YARA VARSA ELDİVEN KULLANILMALI'

Seçer, kesimi yapacak kişinin ise işinin ehli bir kasap olması gerektiğine dikkat çekerek, "Özellikle hijyen açısından eldiven takılmalı. Yarası olan kişilerin özellikle eldiven takarak kesimi yapmasını sağlamamız gerekir. Tüberküloz olsun, şarbon olsun bu tarz zoonoz hastalıkların karşınıza çıkmaması için hayvanların sağlık raporunun olmasına dikkat edilmeli. Velev ki böyle bir hayvanla karşılaştınız diyelim; o zaman vakit kaybetmeden İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine haber verilerek bunların ekipler tarafından imhası sağlanmalıdır. Kistli organlar dediğimiz şey zaten karaciğer, akciğer bölgelerinde üzerinde balon tarzındaki yapılar mevcut olduğu organlardır. Hayvanın genellikle akciğer bölgesinde sarımtırak bir renkte kaplama şeklinde olmaktadır. Bunlar zaten normal görüntüden farklı bir görüntü. Et üzerinde ve organlarda bir yapı gördüğünüzde muhakkak ilgililere haber vermeniz gerekmektedir" dedi.

'ETLERİ TEK PORSİYON HALİNDE SAKLAYIN'

Seçer, kurban etlerinin saklama koşullarına ilişkin de "Kurban etleri gıda için taşımaya uygun malzeme ve materyalle taşınması, bunların hava alabilir şekilde taşınması gerekmektedir. Etlerin ayrıca genellikle tek yemeklik porsiyonlar şeklinde saklanmasına özen göstermeliyiz. Buzdolabının sebzelik bölümünde bir hafta, buzluk bölümünde birkaç ay saklanabilir. Derin dondurucularda ise 6 aya kadar saklanabilmektedir" ifadelerini kullandı.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Bakanlığı Kurban Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024? Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title