Haberler

Dünyada milyonlarca insan temel kanser bakım imkanına ulaşamıyor

Güncelleme:

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, dünyada milyonlarca insanın en temel kanser bakım olanaklarından mahrum bırakıldığını bildirdi.

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, dünyada milyonlarca insanın en temel kanser bakım olanaklarından mahrum bırakıldığını bildirdi.

Özyiğit, yaptığı yazılı açıklamada, 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nün bu yılki ana temasının "Kanser tanı ve tedavisine erişimdeki eşitsizlikleri, adaletsizlikleri azaltalım" olarak belirlendiğini aktardı.

Gelir adaletsizliği, eğitimde fırsat eşitsizlikleri, coğrafi koşullar, etnik, ırk ile cinsiyet gibi konularda ayrımcılıklar yüzünden dünya nüfusunun yarısının hayati öneme sahip sağlık hizmetlerine ulaşamadığını, milyonlarca insanın en temel kanser bakım olanaklarından mahrum bırakıldığını belirten Özyiğit, kanser tanı ve tedavi hizmetlerine ulaşmada en sıkıntılı grupları "çocuklar", "yaşlılar", "kadınlar", "düşük gelirli bireyler" ve "kırsal bölgelerde yaşayanlar" olarak sıraladı.

Özyiğit, geçen yıl dünyada 10 milyon insanın kansere bağlı olarak hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, "Kanser ölümlerinin yüzde 70'i dünyanın az gelişmiş ülkelerinde görülüyor. Bunun en önemli nedenleri arasında, orta veya düşük gelirli ülkelerde radyoterapi merkezlerinin olmayışı veya yetersizliği gelmekte. Kanser tedavisinde ana yöntemlerden biri olan radyoterapi imkanı yoksa sık görülen birçok kanser türünde cerrahi ve ilaç tedavileri yapılsa dahi kür şansı önemli oranda azalmakta, hatta bazı kanser türlerinde kür şansı tamamen ortadan kalkmaktadır." ifadelerini kullandı.

Radyoterapi merkezlerinin kurulumunun oldukça maliyetli olduğunu kaydeden Özyiğit, merkezi kurmanın da tek başına yeterli olmadığını bildirdi.

Üst düzey teknolojik cihazları kullanacak eğitimli insan kaynağı olmayınca cihazların hiçbir işe yaramadığının altını çizen Özyiğit, bazı Afrika ülkelerinde alımı yapılan milyon dolarlık cihazların, kullanacak personel olmadığı için kutularından bile çıkarılamadığını aktardı.

Akciğer ve rahim ağzı gibi kanser türleri ilk sıralarda

Prof. Dr. Özyiğit, düşük gelirli ülkelerde kanser önleme ve kontrol programları için ayrılan bütçenin son derece yetersiz olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu nedenle rahatlıkla önlenebilir kategoride yer alan akciğer, rahim ağzı gibi birçok kanser türleri ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca erken tanı imkanları da olmadığı için hastalar çok ileri evrelerde tanı almakta ve tedavi imkanı ortadan kalkmaktadır. Küresel ölçekte kanserin toplam yıllık maliyeti 1,16 trilyon dolar olarak tahmin edilmekte. Halbuki kanseri önleme stratejileri için 11,4 milyar dolar ayırabilsek, kanser tedavisi için harcanan giderlerde yıllık 100 milyar dolar tasarruf yapmış olacağız."

Özyiğit, başta Afrika olmak üzere 100'ü aşkın düşük ve orta gelirli ülkede tamamen gönüllülük esasına dayanan bir sistemle başta eğitim ve farkındalık faaliyetleri olmak üzere çalışmalar yürüttüklerini de anlattı.

Kaynak: AA / Sağlık

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title